香港龜友論壇

查看: 12748|回復: 53
打印 上一主題 下一主題

重點討論: 隆背, 生長紋, 及到底要喂食多少份量?

樓主
klho 發表於 14 小時前  
c兄,能否告知你的龜龜有多大及重量,同時每天餵幾多份量的M糧以作參考. 謝謝!

每隻個体都不同, 以重量及餵幾多份量, 其實沒參考價值的.

ah林-3- 發表於
唉,但吾知我掂吾掂呢;xdd

你一定得.

Koa- 發表於
師兄可否分享下你既心得?

重點討論: 隆背, 生長紋, 及到底要喂食多少份量?

為方便我們和大家一齊研討, 我獨立出此文一起回.

人人都試過是新手, 新手甚至已養了兩三年龜了, 通常亦是對於隆背, 生長紋, 及到底要喂食多少份量, 也是沒法掌握.

在我拜訪了十多位專業上門代養龜的龜王, 以及綜合了大量中外bbs的, 非專業職業性的養龜高手的方法, 和我做過幾種實驗之後, 了解到把隆龜不止養得活, 而且要養得好, 是非常容昜和有把握的.

綜合各龜王及高手的共通點, 整理出簡潔的重點, 拋磚引玉討論一下:

1) 箱中溫濕度設定:

新手要查所養的龜其原生地的日夜溫度和濕度, 把箱調節到適合的日夜溫度, 白天溫度要有相差5度的冷區和熱區, 加熱燈正下方不要超過35c, 最好是32-33c. 濕度起碼要超過原生地5度, (注意, 很重要)=加熱燈正下方至少要有45-50%的濕度.

2) 龜的食量及生長週期:

喂食量方面, 可以每月只有一天喂全飽, 凡每月1號就各龜分開獨立喂食, 限時30min讓龜吃到全飽為止, 並以這次的食量為標準, 以後只喂7成飽, 但如這個月1號的食量, 比上一個月少, 那就保持用上個月1號的食量為標準, 每月1號吃之前也量体重, 監視体重有否下降或突然大幅上升.
(注意)=留心察看龜到頸部下面, 及四肢大脾處, 看是否有肉夠肥, 要不偏瘦, 可以胖但又不至於太肥, 瘦就增加蛋白質或喂食量, 如太肥就降低喂食量; 可以每天餵七成飽, 夠肥也可兩天餵一餐七成飽, 先養到肥瘦適當, 以後就只是食物營養含量要充足, 供應量要儘量少, 以每月保持到体重, 而不負增長体重下降就行了.

各品種龜肥瘦的外相不同, 大型品種龜容昜看, 小型品種龜最不容昜看肥瘦.

小型品種龜, 太瘦:

小型品種龜, 肥瘦適合:

龜是以營養及壙物質供應日常之需, 所剩的就積聚, 當積聚到一定程度, 就又開始暴發出新一輪的生長紋了.
龜有個体不同的生長週期, 龜甲有一圈圈的紋, 每一條紋都有其開始增長出新一圈的紋, 及已長夠而停止, 完成了新一圈的紋的 "閉合", 生長紋在生長之時, 可用蛋白質含量或食量的改變, 去控制其延長生長時間或閉合, 亦即可控制生長紋的寬度.

日常要留意生長紋的變化, 新手最容昜天天細看也是忽略, 如未見過生長紋整個生長過程的新手, 可在同一位置同一光源之下, 每週一次拍下龜殼的同一部份, 以照片去比對.
(注意)=當發現 "剛剛出現" 新的生長紋之時, 請立即將喂食量減50%, 及增加壙物質和鈣質的量, 減喂食量原理是讓龜用積聚下來的能量去長生長紋, 避免能量大多生長大快之下, 新對舊甲殼的推力太大推成隆背, 增加壙物質和鈣質的量, 是便甲殼色素保持鮮豔, 甲殼和骨骼密度更加結實. 這時如看龜肥瘦的經驗不足, 可每15天量一次体重, 喂食量必需以体重不降為主, 如体重下降會造成生長紋不正常完成而中止, 這會影響每條正長紋寬度都均等的外觀, 龜可輕微增重或正常增重, 但不可大幅增重, 如大幅增重就再減喂食量至30-40%.

3) 當用以上体會過了兩條生長紋的生長及閉合, 就已有經驗去控制龜的一生, 使各條生長紋的寬度大致相等而美觀.

控制正長紋使美觀的高手們, 除了上面的主要的手法共通點之外, 有再分三大派的, A.是按原生地分季節性, 喂食以 "夏長冬藏" 為主, 亦即春夏天讓龜生長, 秋冬天就減低喂食量, 亦降低一點箱中溫度, 控制到体重不下降, 而緩慢增重, 使龜冬天不生長, 但不斷堆積鈣質的沉澱, 骨格加固, 為春夏爆發增長做準備. B.是以全年平均生長方式去喂. C.是以隨意方式去喂.

A.B.C.三種方式都能養出美觀生長紋的龜, 不過龜的生紋形態會呈現不同, 生長紋寬度及厚度有別. (至於何種方式, 及如何精細控制, 因沒足夠圖片去說明, 就不討論了).

評分

參與人數 8威望 +27 收起 理由
leonardomonster + 1 原創內容
songshu + 2 功德無量
hobillgo + 1 功德無量,原創內容,熱心幫助,多謝分享!!!!!.
Koa + 1 多謝分享
啊橙 + 10 原創內容
ali + 1 功德無量
龜痴 + 10 原創內容
KPS + 1 +分有用的資料!

查看全部評分

沙發
Thanks for sharing..

喂食量方面, 可以每月只有一天喂全飽, 凡每月1號就各龜分開獨立喂食, 限時30min讓龜吃到全飽為止, 並以這次的食量為標準, 以後只喂7成飽....

咁其餘日子是怎喂法?  每天餵七成飽?  間天餵七成飽? 一個星期一餐??
回復

板凳
hongie 發表於 2012-7-17 17:18
Thanks for sharing..

喂食量方面, 可以每月只有一天喂全飽, 凡每月1號就各龜分開獨立喂食, 限時30min讓龜 ...

看龜的肥瘦而定, 幼龜可每天餵七成飽, 夠肥也可隔天餵七成飽.
回復

地板
師兄,好有用的資料!但都不是容易呀!
回復

ali 發表於 2012-7-17 18:18
師兄,好有用的資料!但都不是容易呀!

難處在哪呢?
回復

waiman 發表於 2012-7-18 08:23
難處在哪呢?

難處在如果有好多好多龜
講真, 最難係濕度
回復

KPS 發表於 2012-7-17 20:02
難處在如果有好多好多龜
講真, 最難係濕度

有好多好多龜, 就已經唔係新手啦.

濕度亦有好多方法解決啊.
回復

回復 waiman 的帖子

師兄,在揀選食物方面,有何建議?單靠龜糧,如M糧,已有足夠營養,可以嗎?對照燈、曬太陽方面,應該如何配合,才不至隆背起釘?麻煩晒師兄!
回復

ali 發表於 2012-7-17 21:44

師兄,在揀選食物方面,有何建議?單靠龜糧,如M糧,已有足夠營養,可以嗎?對照燈、曬太陽方面,應該如何配合,才不至隆背起釘?麻煩晒師兄!

食物可參考:

植物草酸及鈣磷比例表
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1381

Mazuri飼料係全球唯一全面充足和平衝的糧.

依文中方式養, 已經99.5%不起釘.

至於燈方面, 要睇你喜歡一般性只用UVB, 或是用 "彷生光源", 如一般性UVB, 可參考
給各UVB燈, 太陽燈評分
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=28519

回復

對照燈、曬太陽方面,應該如何配合,才不至隆背起釘?麻煩晒師兄!
回復

ali 發表於 2012-7-18 00:26
對照燈、曬太陽方面,應該如何配合,才不至隆背起釘?麻煩晒師兄!

上文已回.
回復

WAIMAN兄我有D野想問
龜仔每日分兩餐餵好唔好?
我係分早晚餵
因為睇資料知道早餵比較好,所以起初係剩係早餵
但夜晚沉水後發現佢不時肚餓咬野,就夜晚餵多小小

咁我控制食物份量方面應該點做好?係唔係應轉返做一餐?唔該
回復

miller 發表於 2012-7-18 10:50
WAIMAN兄我有D野想問
龜仔每日分兩餐餵好唔好?
我係分早晚餵

同一份量分成兩餐亦可.
回復

我做不到甘精確既控制。不過最重要既一點系:我見到佢爆生長紋,就立即減食量,等生長紋消失,再恢復正常食量。正常食量以保持活力為準,食完即訓/活動較少即是喂太飽,寧少勿多。

有幾次疏忽左,爆緊生長紋仲繼續按平時甘喂Mazuri,就留下明顯較闊既生長紋

回復

CHING 幫忙睇下我呢隻係5係開始隆背?
我仲以為有生長紋就要食多D

現在-

三月前-

回復

kevin1186 發表於 2012-7-19 00:49
CHING 幫忙睇下我呢隻係5係開始隆背?
我仲以為有生長紋就要食多D

係已經隆左好奈, 唔係開始隆.
回復

Thank CHING!

陽光和濕度都應該冇問題,可能真係喂得太多了,佢9cm底甲每天食菜+2粒M糧。
回復

咁我呢隻算隆???

回復

小弟不隆背秘方:  看主人心情決定餵食的份量
                            視主人記性決定餵食的日子
                            每日晨早與龜早操順便噴水

回復

zero322 發表於 2012-7-20 07:07

咁我呢隻算隆???

唔算隆.
回復