香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: wel524
打印 上一主題 下一主題

請問龜為什麼會叫?

回復 龜妹妹 的帖子

好有節奏--> 可能佢好舒服呢 响度唱梗歌
高興就有吾同的叫聲--->神龜好想聽下, 我屋企隻衰龜, 唔係訓SOFA OR 半夜我訓覺果時先叫, 其實都OK既
回復

回復 kuen少 的帖子

都要睇番體型品種 所以必須考慮清楚
回復

回復 rongruo 的帖子

溺水?! 尼隻龜係上次你見到果隻巴西, 我諗咁大隻應該唔會掛, 佢好奇怪GA, 係見到我响佢個箱既視線範圍內先置會叫==!! 尋日仲要係我訓係SOFA恰緊果時叫, 好叫唔叫, 我訓响度先叫@@ 今日就睇緊報紙果時聽到佢叫左兩聲
回復

回復 dongsang812 的帖子

我諗佢E世(龜)都未見過青蛙
回復

回復 MoiB 的帖子

一種係"刮"咁聲(有開口o既)---->就係E種聲, Y..??? 我果隻冬天果排試過半夜, 而家無聽到, 之前3-5月無聽佢叫, 但係而家日抖 叫, 我感覺上佢係見到我係佢視線範圍果時叫@@
eg.尋日就係我訓响sofa合埋眼恰緊果時,聽到佢猛叫左n聲, 好似嘈醒我咁,我再望佢只係見佢眼碌碌望住我@@
    今日, 我係地下睇報紙, 我開燈果時明明見佢係入d果個位, 聽到兩聲之后, 去望,見到佢行到個箱最近我既位置望住我@@ 勁似叫我

我坐去第二到佢見唔到我又未聽過, 冬天果時我坐係到聽過佢叫, 所以我覺得唔係聲音唔夠大既問題先聽唔到@@ 究竟佢叫咩? 好想知呀~~~~~
回復

回復 MoiB 的帖子

燈架係魚街買$80(好似)eco-light水草燈(多色燈罩選擇),附送光管有3款(3選1) 白白,紅白,藍白
早前我見此壇有位ching將燈管改用http://www.fishmanshop.com/reptile/light-PT2188.html 13w, 所以我都轉左尼盞燈管, 好似幾好又唔突出黎, 剛剛用左大約10日, 暫時感覺良好
回復

回復 dongsang812 的帖子

y?? 即係講緊我唔正常嗎??龜都喊了
回復

回復 Matsumotohahaha 的帖子

thx~睇眼神咁堅 我真係同隻龜溝通唔到, 成日眼金金咁望住我
回復

回復 evelyn_hml 的帖子

又得佢生 其實生蛋果d我都唔係幾識, 不過我諗你真係除左又得佢生之外, 無理由阻止到佢,唔俾佢生 生哂出黎咪好, 好過塞蛋
回復

最新消息:
尋晚至今日日抖我將隻巴西放番上上面果個箱, 今日就無聽到佢叫, 我諗佢之前真係鬧緊我
回復

回復 brazil 的帖子

嗯..e個方法好常見, 我屋企有隻草龜半夜都會咁做...熄哂燈黑麻麻, 你估佢想引咩野注意?!
回復

回復 小草 的帖子

會睇實D, E隻龜一直無病過, 同埋一切如常, 所以我諗佢未必病, 可能係有其他原因, 了解當中,
前日隻龜放番入佢D FD個箱果度玩左 一日, 無再聽到佢叫 尋晚開始又分開變左一隻龜住, 今日都無聽到佢叫, 再睇下聽日佢有無叫先, 佢好奇怪, 見到我先會叫, 所以我諗佢會唔會係特登, 之前我係訓係SOFA度聽到佢叫, 見到佢眼金金望住我, 同埋响地下睇報紙果時, 可能因為今日遲起身無睇報紙又無訓SOFA, 佢無見到我, 所以無叫

回復