香港龜友論壇

查看: 2148|回復: 30
打印 上一主題 下一主題

黑旦病情詳細(康復完成)

樓主

我遇到D問題=口= 隻黑旦比人咬過個頭之後上岸就開口抖氣開頭見佢用鼻抖氣 但冇啦啦又開口咁
但佢又食野 好似冇側身游

影片已有!!
情況已更新 請玉腳拉下看看
沙發
回復 AKIBB 的帖子

用過黑藥 同埋龜精靈都用過
今晚再試一試 佢比墨巨咬完佢個頭之後就咁
回復

板凳

我覺得應該係內傷 可能佢個鼻呢 有d血絲係度 搞到佢要開口抖氣
回復

地板

我知道左都分開左 隻墨巨依家都係一個箱養緊
後悔左混養 但大缸果2隻就冇問題 唔會打交
因為佢地一齊都差唔多2個月
回復

大食 我發現果時佢個鼻有血絲
但我今日幫佢乾養都未見過佢開口 係放番佢入水先開口
回復

係囉 其實我隻果核苗係岸上面都時不時開口 已經15日
但佢一直自己乾養自己 佢乾到咁上下就落水游一游就上番岸
但佢又食糧啵 而且佢都可以用鼻抖氣 不過有時就開口
真係好d唔明
回復

但 如果通常係病龜都係唔多點活動啦!?
回復

但其怪在於隻黑旦用鼻抖氣時 佢條頸變得好大 之後就閉開左口
重覆左幾次就落番水
佢平時都唔會咁大
回復

我拎佢上手 大力活潑
今朝同前日食野正常 都係6-7粒m糧度
奇怪在於佢頭部有d傷痕 右邊面近眼部有一少紅左
回復

回復 seamus 的帖子

我都覺得係 可能有血絲係入面
回復

開始懷疑隻黑旦唔係肺炎
將佢乾養就用鼻呼吸 鼻孔表面出現血絲 有可能係鼻孔外傷
初期發現佢比人咬頭果時 發現鼻孔表面傷口發白 上水抖氣時鼻孔出泡
之後用鼻抖氣 1邊順利呼吸到 而另外一面就有野阻塞 每用鼻孔呼氣時 頸部漲大
來回幾次 其後劈大個口2秒左右 之後我發現左就即落黑藥滴鼻.恐怕肺炎惡化
龜精靈搽番黑旦d傷口 干養一夜
6月4日:早上發現黑旦鼻孔表面都係發白 傷口已好轉 喂食比平時少
喂食完 繼續用黑藥醫佢 樣子精神,活動精靈 不似有病 一直乾養 4個鐘落一次水
5分鐘後再乾養落藥
6月5日:早上發現黑旦鼻孔表面呈有血絲 但情況好似差了 喂食比琴日食多1粒
喂食後 繼續黑藥 情況好似好轉了 但樣子精神 活動少了
我覺得2樣野一齊出現 其他有待明天回報 希望佢會好返!!
回復

6月6日:我訓前幫黑旦滴黑藥後 黑旦嘔泡 繼續干養
早上發現黑旦鼻孔表面呈鮮紅色 進食大大降低
我發現只食了1粒M糧 定期幫佢探一探佢個鼻 乾身 活動少了
多時都訓左係度 但頭會望住我
下朝再滴黑藥 發現佢鼻孔表面既血痕淡為啡紅色
但上手就活潑
今日報告完畢 聽日再回報過!!
回復

6月7日:黑旦佢今日食慾大減 連一粒糧都未食落肚
但一直滴黑藥醫佢 唔通冇效用!? 放佢去食野佢都寧願
訓係水係面 下朝我出左去買左reptoboost 比佢浸下啦
點知浸左一陣 望落去又幾精神咁 浸完1個鐘之後
繼續乾養滴黑藥!!
希望黑旦佢聽日可以開口食番野啦
回復

6月8日:黑旦今日食左1條魚仔+咬鈣片食
好似好左好多咁 精神狀態麻麻 期待一日比一日好啦
回復

6月9日:黑旦今日都幾好胃口呀 食左3粒M糧+小小蝦干皮
今日終於見到黑旦個鼻係有野阻住左 用黑藥轉為龜精靈干養
希望有效抵抗惡菌啦 加油呀
回復

6月10日:黑旦情況不太樂觀 唔太食野 活動少了
繼續用黑藥+干養既方法 效果好像冇效用 結果停用
6月11日:黑旦情況一樣如是 今日轉左方式去醫佢 停用一切藥品
等佢自然康復  喂食半小時後干養
6月12日:黑旦情況一樣如是 今日試下用m糧+蝦干引下佢 點知m糧唔食
就係啤住d蝦干皮 但一路咁食 唔係辦法
6月13日:黑旦情況一樣如是 都係放左m糧落去 唔食 見到佢我好心痛
情況都係一直用口抖氣 喂食後將佢干養 見到佢口同鼻都有水噴出
6月14日:黑旦情況一樣如是 m糧唔食 繼續蝦干引佢
6月15日:黑旦情況一樣都係咁 心中已冇其他辦法 決定唔喂蝦干 因為
蝦干長期咁食都唔係辦法 試下放d綠色長條既菜糧比佢食 點知 佢真係開口食
6月16日:今朝起身 幫黑旦加水去喂食時 突然見佢係水中用前爪爪個傷口
之後見到有血絲流出 心中覺得情況好似惡劣左 連糧都冇食 之後繼續干養
6月17日:晚上12:00 自己走左落去7仔 衝口而出問D7仔既職員 問佢地有冇雲南白藥
佢地話冇...結果傷心逝返 早上起身再看 喂食情況都係咁 唔開口食野 比佢浸番
半個鐘水 繼續干養
6月18日:黑旦情況如是 心中已經打定輸數
6月19日:黑旦情況如是  今日決定帶隻黑旦去中蜂度睇睇 4點出門口 手上帶了黑旦,墨西哥巨旦過去 墨西哥巨旦冇事的 題外話:係比D師兄/師姐玩下=口= 5點半去到中蜂度 見佢咁忙
就唔煩佢住 等到6點 人流開始散去 我就問問中蜂 中蜂比左D藥我 教我點用 同時係中蜂度入左隻白面旦 7點既時間 約左一大班龜友去食飯 果日玩得好開心 非常感動
-------------------------------->
-------------------------------->
下面係用中蜂D藥果7日
回復

6月20日:早上一起身幫黑旦喂食 食了少少菜糧 之後就開始用藥時間到了把500ML既水再將中蜂2CC既藥混合在一起 再倒落去比黑旦浸左半日 倒水
用報紙放係底 干養
6月21日-26日:情況都是一樣 26日都係最後一劑 心中係到諗 好似冇咩用咁既
但用藥期間 幫佢干養時冇嘔泡
6月27日:即係今日 今日佢食慾都唔係咁好 M糧3粒冇食 菜糧放左5條 食左3條
之後因為今日冇藥用既關係 將佢干養 係2點左右 走過去望一望隻黑旦 終於......
佢終於係用鼻黎呼吸啦 但只有2條細鼻孔係度 但都有好轉
看看圖吧:::
上面係病左既下面係正常既 2隻同期入 大細都一樣

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
蛇頸之友 + 2 加油~

查看全部評分

回復

黑旦一切都好番哂 依家佢終於可以番番個大缸度玩啦
個鼻孔冇之前咁大 但都健康好多嚕 食量回復之前既食量!!
回復

cyk838 發表於 2012-7-9 11:23
我隻黑旦都系咁,間中係水底會張大口睡。但大食生猛,仲會搶食。睇嚟又吾似有事? ...

係水底開口=人類既打喊路姐
回復