香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: manyways
打印 上一主題 下一主題

豹仔 生長問題

回復 Vandalic 的帖子

我想佢自然 生長多d ..
回復

回復 ah林-3- 的帖子

你e個問題 好耐 了 ..
佢應該冇咩是 ..
佢似未訓 多d ...可以重訓緊 ..
回復

manyways 發表於 2011-7-10 21:53
回復 ah林-3- 的帖子

你e個問題 好耐 了 ..

我就係月8佢岩岩訓左先指佢-.-
下-0-
一個禮拜多啲姐0
回復

好細隻  10cm
回復

zodiacniki 發表於 2011-7-10 08:03
我覺得隆唔隆背最大成因都係 隻龜本身基因問題
膳食 係次要

D科研同實際經驗, 就說明正好相反.

基因次要, 膳食etc乃首要.
因如基因乃比較生得快D, 亦可用膳食控制. 冇野食及超低蛋白, 就算論基因比較生得快D, 亦系變成生得慢.
回復

waiman 發表於 2011-7-12 01:09
D科研同實際經驗, 就說明正好相反.

基因次要, 膳食etc乃首要.

睇完E個 POST 你就覺得 -.-科研 同 實驗係廢
因為 大把科學家作數據為佐SELL 某D 產品
豹龜兩年了
http://www.hkturtle.org/forum.ph ... 90&fromuid=1497
回復

zodiacniki 發表於 2011-7-11 18:20
豹龜兩年了

我睇完果個POST, 完全更加覺得 -.-科研 同 實驗 "唔係" 廢.
更加明白就算基因比較生得快D, 亦能變成生得慢.

兩支龜食同一食物, 一隻隆一隻唔隆, 只代表1.有一隻會食野快D, 每次會搶左多D野食, 或2.消化吸收力特佳, 或3.基因令比較生得快D, 但完全 "唔代表唔可以" 將佢控制到不隆. (實際上係好輕昜可控制到唔會隆成咁).

果個POST, 完全說明了其主人唔控制, 或唔識點控制到唔隆. 99.5%係上面1或2.

回復

zodiacniki 發表於 2011-7-11 18:20
豹龜兩年了

控制生長, 唔係用產品架. 你搞錯左了.
科學家控制的方式, 係蛋白質是零, 或者用到負成長; 你幾時有見過任何龜糧有零蛋白質, 甚至會越食會瘦既減肥龜糧(負負成長)產品?
回復

manyways 發表於 2011-7-10 07:28
5.2 甲   同5.8cm甲 豹仔 養左2 個月  
都 只係 重左 2 克 咁多 又冇長個 ...是否 太慢了 ...
而我另外2隻 ...

請問, 你提供D乜食物比佢地? 同份量?
回復