香港龜友論壇

查看: 3605|回復: 22
打印 上一主題 下一主題

燈一問

樓主
JACK_TSE 發表於 2011-7-9 02:14
我想問夜晚用紅燈好定藍燈好?
日頭係咪uva+b開哂好?我邊房window邊,但太陽直接射唔到入來的
我箱46"x23" ...

用仿月藍燈, 千祈唔好用紅燈.
回復

沙發
烏龜的 發表於 2011-7-9 12:35
點解有人話藍燈for朝早既@@?

其實紅藍燈係咩黎?

箱中晚上有光會干擾龜的生理規律.

根本上, 紅藍燈都唔係設計來比龜用既, 因為龜係可以見到紅藍光, 所以用紅色或藍色燈, 都係冇意思既. 而我講既係 "仿月燈" 燈, 係燈膽頭有一半加左水銀, 將D光擋住向下射, 而反射向燈座或箱頂既燈, 而唔係藍燈, 仿月藍色燈的藍色光, 只係比人覺得好睇D之用.

紅燈又分兩種, 大都份既爬蟲專用紅燈, 只係將一個普通燈泡D玻璃度加D紅色, 就買貴一D啦, (藍燈亦一樣), 個燈根本就係冇紅外線.

另外一種係紅外線紅燈, 係有遠紅外線, 紅外線紅燈膽是以光線加熱之外, 更同時以遠紅外線放射, 使空氣中的水分子共震磨擦而加熱空氣, 此紅外線亦能穿透入龜的皮層之下, 使龜體內的水分子共震磨擦發熱, 而直接從龜體內失去水份. (昜結石更不適合用).
回復

板凳
waiman 發表於 2011-7-9 13:13
箱中晚上有光會干擾龜的生理規律.

根本上, 紅藍燈都唔係設計來比龜用既, 因為龜係可以見到紅藍光, 所以 ...

陶瓷亦係遠紅外線, 而且比紅外線紅燈強, 凡係用有遠紅外線既, 你必需要加強注意 "濕度", 否則就大大增加左結石及隆背的機會.
回復

地板
Star 發表於 2011-7-10 02:23
回復 waiman 的帖子

Zoodmed紅燈ok嗎?

我搵唔到開左燈既圖片, 未開燈個膽就同普通藍膽一樣.

回復