香港龜友論壇

查看: 9999|回復: 84
打印 上一主題 下一主題

古玩(21樓開始)

樓主

雖然我呢個post被移來移去,不過依然可以繼續吹下水,
我都唔介意,無計人家分身多投訴多,移咪移law~~
不過希望果條無乜家教嘅茂利唔好出聲就好啦!果條無乜家教嘅茂利噏親都噏9段架!!
果個9噏都係唔好提啦!!

古玩呢個post唔啱覆,各位可能可以到下面回應下
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=37425&extra=&page=1

致leoyuchiu
曾經有個傻佬咁講過:
我希望你為保育、環保著想,唔好再去捉野生動物,就算你覺得你捉果種動物有害,但係係自然界一定有佢用處。
...咁傻佬你要做個好榜樣喇
1-為保育著想,你以唔好睇醫生,睇醫生要食藥,產藥研藥要用動物做試煉,就算果種動物有害,但係係自然界一定有佢用處!!
2-為環保著想,你以唔好用電,產電會影響環保破壞生態,你用電係鼓吹產電,所以唔好俾我見到你上網

評分

參與人數 3威望 +4 收起 理由
EV-DAY + 1 美男圖
SnappingTurtle + 2 你好野
fai890 + 1 堅持到底

查看全部評分

沙發
佩服師兄咁有耐性

佩服就加D分加D威望啦唔該  發表於 2012-4-19 00:23
佢鐘意玩嘛  發表於 2012-4-18 23:45
回復

板凳
算啦咁樣好傷神呀

zero1版主叫我copy嘛,copy左梗係post出來la  發表於 2012-4-18 23:56
回復

地板
Ching息怒!何必傷肝呢!

我有隻細鑽,聽日比你睇睇  發表於 2012-4-18 23:58
回復

師兄算了 說 回古玩吧 因我愛 故難收  

愛故就加D分加D威望啦唔該  發表於 2012-4-19 00:22
回復

佩服你的毅力!

佩服就加D分加D威望啦唔該  發表於 2012-4-19 00:22
回復

我收過4次大陸打黎既電話騙案, 話咩佢係大陸地盤工人掘倒古玩, 跟住叫我上深圳同佢一起攞黎香港賣左D古玩.  頂, 當我3歲細路哥??!!!  

中國天翻地覆左幾百年, 特別係解放後, 幾乎每吋土地都被翻轉過, 除非幾百米深, 又或者深山野嶺, 你周街掘倒或執倒宋朝古玩?  咪玩啦

我都係咁話  發表於 2012-4-19 00:20
服  發表於 2012-4-19 00:16
回復

EV-DAY 發表於 2012-4-18 23:55
師兄算了 說 回古玩吧 因我愛 故難收

其實都唔係咩故事,事原係訂左苗,我同友人去收龜,咁Q經過田見到有5-6隻好大隻成20斤隻1隻嘅龜,
走左入田同唔知喺田食緊咩,當時有個農民捉緊走佢地,雙拳難敵5-6隻好大隻嘅龜嘛,我在野外又未見過咁大嘅龜,
咁我梗係停車去搞下佢啦!好彩死左唔係好多菜,捉到幾隻流氓大龜之後果個農民話呢種龜好好食架,咁我咪帶走啦,
件事未完架,原來果度經常有人去買野,因為經常有農民民工掘到D舊野,佢以為我地來收舊野,咁就俾咗幾件野我睇,
我見舊野好以花樽咪洗乾淨D再睇,原來係酒壺重係官窟燒添,咁我咪估係宋野law,
D玉同金屬果D我唔敢買,果D出街係有價無市,不過我朋友全要了~~

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
EV-DAY + 1 聽古 我最愛 古難收

查看全部評分

回復

Tony_Chu 發表於 2012-4-19 00:08
我收過4次大陸打黎既電話騙案, 話咩佢係大陸地盤工人掘倒古玩, 跟住叫我上深圳同佢一起攞黎香港賣左D古玩.  ...

係呀 然後一去到話你見到佢地啲寶 一定要買左先俾走 ,  到你一買 戲肉來了,機位制服大漢突出來說:你偷運國寶,可知是死罪......打電話回港提款 免你死罪 国寶冲工

唔係吖無人沖出來吖!件野宜家值4萬,可轉售但不能出國同新物主要先登記身份,係個同我親戚登記果個大6警察講架~~  發表於 2012-4-19 00:28
哈哈, 就係咁!  發表於 2012-4-19 00:21
回復

回復 oooooo 的帖子

譁!    5、6 隻  十機廿斤既龜   連群結黨沖擊農田 場面震撼.  ,聽農民話食龜,救埋 流氓大龜一命 師兄真係好人 .  

噓,你咪咁啦~~leoyu見到又唔抵得架  發表於 2012-4-19 00:37
回復

回復 oooooo 的帖子

師兄算吧啦!
呢度好多人都繼承左"巴姐"精神

即係點?  發表於 2012-4-19 00:38
回復

師兄 好多子弟兵帶呢啲野來香港賣

帶去北京多D,我聽返來係先去北京放,其後有D子弟兵帶呢啲野來香港賣,重幾好價~~  發表於 2012-4-19 00:40
回復

我唔知講唔講野好  唔啱睇del/skip左佢  唔該
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
其實俾人del左post都應該了結啦....仲嚟@@

不過有人讚我有熱誠(厚面皮地對號入坐中)  
証明串 人地仲可以留一線 人身攻擊 就過晒人底線
我承認依個社會開始顛倒是非 道德敗壞  
我唔係想推卸責任 不過正如一舊海綿一塊鏡一張白紙 社會係點就係咩  
幾時先學識批判同得到認同?  30歲吖
如果你可以改變任何野  包括我所睇到嘅人情冷暖  同社會嘅殘酷  我會好感激同讚賞你
我今次學到咩?堅持己見 排除異己 固步自封 斷章取義 郁d問候人阿媽同爆粗  
真係學到好多野啊  哈哈 不過永不言敗依樣都係好嘅

btw 個比喻用得唔好 強姦同世界未日比先啱
如果A引致B引致C引致D 嚴重性隨茲列上升
A<B<C<D
時序----------------l-----------------
                      (now)

你會處理咩先?

唔鼓勵回復  唔鼓勵離題
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
我地講番古玩啦 多謝

當然,人人都想處理D,不過你諗諗,如果A發生左,而你有能力阻止,你仲會唔會話唔應該處理A,一定要處理D? 你都講左啦,D其實係由A引伸出黎~  發表於 2012-4-19 16:42
*不過你仲未明點解我要用d你睇落好似嚴重性低過強姦既例子,你諗到既  發表於 2012-4-19 16:29
哈哈,最尾個比喻你講岩左一半,不過你仲未明點解我用強姦 :) 同埋呢個世界唔應該期望人地黎改變,要諗諗自己可以做d咩  發表於 2012-4-19 16:17
活到老學到老堅持到老  發表於 2012-4-19 03:54

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
oooooo + 1 態度正確

查看全部評分

回復

上代同 :掌:家 略有關係  家中曾代保管 唐8虎字畫 大量咨器..... 因為民革 家中某白痴長背  怕死,偷偷趁全家工作時 佢燒既燒 打爛既打 只剩三兩件 小的 好藏的留下 . 時至今日 幾年前俾不肖子孫強奪賣左
回復

EV-DAY 發表於 2012-4-19 00:51
上代同 :掌:家 略有關係  家中曾代保管 唐8虎字畫 大量咨器..... 因為民革 家中某白痴長背  怕死,偷偷趁全 ...

咁又唔係嘅,人怕死正常啫,果D野就因為少至值錢!!如果重有大量就唔係稀有,龜都分幾級啦~
回復

呢到係投訢區  俄而家投訢    不肖子不肖孫 吊你老丹  怎麽我房分的全是假古董  你老丹  見字快快到爺爺墓前  消孽

咁激!!唔好勞氣傷身~~  發表於 2012-4-19 01:10
回復

EV-DAY 發表於 2012-4-19 01:03
呢到係投訢區  俄而家投訢    不肖子不肖孫 吊你老丹  怎麽我房分的全是假古董  你老丹  見字快快到爺爺墓 ...

分身家時  分得 正宗鴨寮街 古董 , 係你嬲5嬲  (當年鴨記仿的只須機十件  更有一根爛木頭)

仿都賣到錢架  發表於 2012-4-19 02:07
回復

師兄我在 內地街市見到 啲食用蛙 有人面  o甘 大 一隻  ,是否農田裏的蛙

石蛙,人工食用蛙,最少3年至可食用,2百人仔3隻,淅江的  發表於 2012-4-19 02:15
回復

有年份仿品都好好價架
風險細D,國寶殺頭級曾幾何時會係仿
我見過個無名無姓嘅白色玉政府鍳定叫100萬
啱啱12月嘅事,上咗電視架
回復

EV-DAY 發表於 2012-4-19 02:11
師兄我在 內地街市見到 啲食用蛙 有人面  o甘 大 一隻  ,是否農田裏的蛙

石蛙,人工食用蛙,最少3年至可食用,2百人仔3隻,淅江的
回復