香港龜友論壇

查看: 1390|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

星b吹波流鼻涕,Ching們有經驗嘛?

樓主

8cm 入伙無耐 ,仲有食野…Ching 有咩解救方法?

沙發
回復 何仔 的帖子

加温 每日浸暖水 用黑藥
回復

板凳
何仔 發表於 2011-7-7 21:14
8cm 入伙無耐 ,仲有食野…Ching 有咩解救方法?

ching 你用咩箱養呢??
回復

地板
6龜 發表於 2011-7-7 21:42
ching 你用咩箱養呢??

6兄,我用玻璃缸,不過我有加抽風
其他龜無事
回復

何仔 發表於 2011-7-7 21:46
6兄,我用玻璃缸,不過我有加抽風
其他龜無事

ching 加抽風意思係加左抽氣扇?
影D相出來cc ok?
回復

6龜 發表於 2011-7-7 21:50
ching 加抽風意思係加左抽氣扇?
影D相出來cc ok?

返到屋企先post到,我一陣放上黎:]
回復

回復 栢Ling哥 的帖子

不好意思 我的星仔也是 請問黑藥是甚麼 ? 點用法 ? 同可以在邊樹買 感謝
回復

COOLBIRD 發表於 2011-7-7 23:27
回復 栢Ling哥 的帖子

不好意思 我的星仔也是 請問黑藥是甚麼 ? 點用法 ? 同可以在邊樹買 感謝  ...

http://hk.f1.page.auctions.yahoo ... 127321615?u=lukehui
回復

6龜 發表於 2011-7-8 00:03
http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/1127321615?u=lukehui

6兄,我放左相上黎喇,我個缸太細...
我駁左個抽風係間屋入面..
佢會食野既,不過就累d同埋打乞次囉...
其實盡量我都唔想用黑藥-_-"
回復

何仔 發表於 2011-7-8 00:16
6兄,我放左相上黎喇,我個缸太細...
我駁左個抽風係間屋入面..
佢會食野既,不過就累d同埋打乞次囉...

ching 你隻星BB 係未一買番黎就混養,無隔開養一星期以上?
而家分開養同浸暖DD既水,加高DD溫(一兩日再無好轉就要落藥)
ching最好想辨法將所有龜分種養
新舊龜混養好易病毒感染
同龜箱太細要盡快換箱

回復

6龜 發表於 2011-7-8 01:03
ching 你隻星BB 係未一買番黎就混養,無隔開養一星期以上?
而家分開養同浸暖DD既水,加高DD溫(一兩日 ...

其實佢本身就係混養既...
我都有同佢浸水,但係都幾日喇...我諗真係要用藥

我下星期先整到箱..
回復

何仔 發表於 2011-7-8 01:25
其實佢本身就係混養既...
我都有同佢浸水,但係都幾日喇...我諗真係要用藥

ching 你最好可以整兩個24/32吋爬蟲箱頂住檔先,
http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/b19069347
不如聽日就用藥,越快越好,其實星龜己經好有難度星龜bb就緊加有難度
我都死唔少星龜同睇唔少醫生
你又可以打個電話問一問
http://hk.f1.page.auctions.yahoo ... 127321615?u=lukehui
回復

6龜 發表於 2011-7-8 02:30
ching 你最好可以整兩個24/32吋爬蟲箱頂住檔先,
http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/b1906 ...

今日去左爬地睇過80蚊..
佢好反覆呀.. 岩岩訓醒就會比較多鼻水,不過今日開胃左

6兄你負出既心機無白費..同埋似終你係比較早期養,果陣無咁多資料睇..
自然.....

真係唔該哂
回復

何仔 發表於 2011-7-8 02:36
今日去左爬地睇過80蚊..
佢好反覆呀.. 岩岩訓醒就會比較多鼻水,不過今日開胃左

ching   聽日就用藥,唔好遲
你地好幸福有資信有電腦
同ching 下次再買龜記得要買9cm up 最好10cm以上先安全D
同一定要新舊龜隔養一段時間
有D咩野就再出post
回復

6龜 發表於 2011-7-8 02:55
ching   聽日就用藥,唔好遲
你地好幸福有資信有電腦
同ching 下次再買龜記得要買9cm up 最好10cm以上先安 ...

d 黑藥點用 =0= ? 直接灌落口 ?
我個隻都有鼻水 請ching指教
回復

黑藥係魚街已經有好幾間鋪, 由其係藍衫黨個幾間, 都冇黑藥賣, 點解呢? 太多生病嘅爬蟲動物定係.....
回復

其我我覺得隻黑藥真係幾黑暗,成份同公司名都無,又無份量,我宜家有餵隻星B食,一日一至兩滴,無惡化,但又未見好轉…
回復

回復 何仔 的帖子

原來都有好多人發現黑藥都有標籤, 包裝及成效嘅問題. 消費者真係要小心選擇.
回復

又教識左我多樣野了
回復