香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: ppkppkngan
打印 上一主題 下一主題

有養珍珠龜請入黎

回復 小花 的帖子

好的.謝謝~
回復

回復 ppkppkngan 的帖子

我都買左2隻,買番黎第二日2隻就食野.但因水太深整死一隻
希望你龜龜等陣再開口食野啦^^

你有無買台的野.比佢上台  發表於 2012-3-17 21:14
回復

回復 tom6ii00 的帖子

有呀~~ 但佢唔上台上山洞.....
回復

你買果款糧係咪幾蚊雞果d cheap野? 如果係既話, 好大機會係唔會食

幾蚊雞野.我吾會買.個隻龜良40幾蚊.隻珍珠龜bb.死左.養吾夠3日.所以琴日買左隻黑旦養  發表於 2012-3-19 16:24
回復

回復 ppkppkngan 的帖子

我屋企果d bb龜基本上初時用以下方法養, 以下係我少少經驗:

1 . 龜糧方面:
(a) 選購: 建議買大牌子, 一聞你就會知有咩分別, 真係差好遠, 要買小號(1粒好似1粒芝麻咁細果款), d bb先食到, 太大佢地會食唔到同飽死 eg. 我以前係用zoo med最細樽果款
(b) 個人餵糧分享方法:
用一條好大條既蝦乾(龜專食果d, 絕對不是人吃果d)引佢注意, 响佢面前擾擾讓讓(動作要細,慢, 不要嚇怕牠)
佢show你既話, 剪到好似一粒芝麻咁細先俾佢食, 蝦乾唔可以餵太多, 純粹吸引佢開口, 你之后再放幾粒糧俾佢, 通常都會食
佢仲唔show你, 好大可能佢好細膽未適應, 咁直接放糧落去, 要數住放左幾多粒, 隔一陣轉頭先睇佢有無食, 通常會發覺少左

2.水質方面:
(a)過往我用飲用樽裝蒸餾水養bb, 直至過左bb既適應期, 即係食野無問題, 皮膚無問題, 開始慢慢大隻左, 通常係兩星期至一個月
(b) 見佢痾左, 即刻撈起屎, 同時不可嚇到龜

3. 住所佈置:
(a) 製造一個有得俾佢lee埋既地方, 讓佢覺得有安全感, 同埋可以好好休息, 如想見佢, 就叫下佢, 同用食物既香味引誘佢, 佢唔睬就又得佢
(b) 水深不可過背, 放水俾佢, 純為俾佢浸下手腳, 痾尿, 咁細隻游水一d都唔掂, 好易浸病浸死
(c) bb時, 佈置簡約就夠, 一個有頂俾佢lee埋既地方, 最好果個地方搵野執高佢, 唔好俾佢成日掂水, 咁就夠

4. 如果以上都無法令佢食野 同 穩定, 咁可能係唔舒服, 睇下佢d手腳有無白點(此狀常見, 這是由於水質唔夠清洁所致, 因bb體弱, 無論幾細心換好多次水, 都有可能出現此情況, 所以不要自責), 或 佢鼻有無鼻水(漿狀), 頭部偏側等 ,
有既話要依份量用藥醫

p.s: 基本我用以上方法去養, 而家三隻草龜bb都大哂, 計我個人養既, 無一隻係bb時期死(最多只係長大后意外死) 以前有出現過白點情況, 之后好在用藥醫好左, 以上只是我個人分享方法, 若認為過於誇張或不妥, 請多見諒

溫韾提示: 天氣不穩定, 像現在轉季季節不適合買龜, 轉季時人都易病, 更何況是龜

好專業.謝謝你  發表於 2012-3-19 16:24
回復

珍珠龜b我都幾sure佢唔會咬到活魚... 同埋買一大包番黎要養住都幾麻煩 俾紅蟲先啦 uv蟲就得
放心 一星期唔食野都唔會死既 除非佢買番黎之前已經冇食野

買佢返黎吾夠3日死左.可能未買佢返黎.本身有病  發表於 2012-3-19 16:25
回復

岩岩買返黎都係多數唔食野,習慣左同夠溫度就會食野

珍珠龜琴日死左.琴日買左隻黑旦.我聽人講.珍珠龜bb.系好易死.買烏龜吾好買珍珠bb.  發表於 2012-3-19 16:27
回復

但係我次次都養到好耐@@十幾蚊果D咁細............

甘味好囉.可以養甘耐.買返黎個陣.隻珍珠龜有幾大  發表於 2012-3-19 22:32
回復

回復 豬扒博士 的帖子

定時放食物, 如果唔食,一定時間之後撈走,以免弄污水質,時間放幾耐就各自決定啦
回復