香港龜友論壇

查看: 3530|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

<萬轉>美國入口,極罕有南部白唇蛋(全部已售)

樓主

100%全品.大食.生猛! 只有2隻! 呢種係白唇蛋嘅另一個罕有亞種,最大分別都係頭花及手臂花紋.成體個樣會更大分別! 如果想知清楚.可以上Google或百科傳書搜查南部白唇蛋.參考更多資料! 實物殼色深啡中帶白.而頭及手位置就有少少螢光黃色嘅紋路同斑點.中間又隔閘住少許黑啡斑紋.相當特別! 相中呢隻為8cm底甲.而另一隻無影相嘅則為2011cb苗.如果你係蛋龜嘅Fans就一定唔可以唔留一隻啦!因為呢個亞種已經越黎越小.而且全品養定嘅係更加少有!!! 相中呢隻係乸,8cm底甲,$2800 而另一隻無影相嘅2011苗亦係乸,4.5cm底甲,$2600!  另有白喉蛋一隻.有興趣可隨時魚街約睇實物!
沙發
Nice~可惜女朋友禁止不可再買

Inguinal scute(鼠蹊盾)是位於Bridge scute(橋盾;我們稱之為甲橋)下方的一塊盾片,在橋盾上方的一塊盾片叫Axillary(腋下盾),而最重要的關鍵就是這裏,鑑別南北種白唇比較有效的方法就是看這兩塊盾片是否相連;如果是相連,則是北部白唇;如果不相連,則是南部白唇。

北部白唇泥龜        南部白唇泥龜
回復

板凳
封之介 發表於 2012-3-19 02:23
Nice~可惜女朋友禁止不可再買

Inguinal scute(鼠蹊盾)是位於Bridge scute(橋盾;我們稱之為甲橋)下方的一 ...

多謝曬師傅詳盡嘅資料同解說!  Thank You!!!
回復