香港龜友論壇

查看: 5794|回復: 39
打印 上一主題 下一主題

盾仔無酸

樓主
近呢一個月,盾仔只係排過四粒好細粒嘅石灰酸,近呢兩星期都無酸!
又浸水,又推甲,又嚇都無料到,點算?
請Ching 賜教!
沙發
windleaves 發表於 2012-3-10 19:09
叫人係深圳帶一包金錢草顆粒回來,每日餵15-20粒,連續三日就會見效

請問香港不能買的嗎?
喺深圳甚麼地方買?
係咩樣架?
龜仔會食嗎?
回復

板凳
我尋晚比左小小金錢草葉,今早再比兩塊葉剪到好碎加M糧比佢食,我頭先收工幫佢浸水同一推甲,就一堆野排出黎,有三四粒大,五六粒中嘅石灰粒,加埋有一毫子咁大面積真係好開心!真係多謝家姐(windleaves)!
但我覚得應該仲有,因為成個月無排酸,咁請問明天係咪要繼續比金錢草佢食呢?
回復

地板
7日前比金錢草盾仔有石灰酸排,呢7日又無酸,我再比金錢草,今晚再浸水,只有噴尿但無酸,是否正常?
回復

windleaves 發表於 2012-3-20 10:05
回復 琛仔 的帖子

另一個可能係:你的環境非常好,龜水分充足,酸是霧狀酸。

我覺得呢個可能性低, 因7天前排的是石灰粒!
底材我轉咗一個月, 而家用木碎, 有噴水, 有噴霧器! 內有水盤! 濕度有70%以上!
但我唔知佢有無缺水, 以前無噴霧器, 佢會落水盆浸水, 而家好小入水盆!
上星期我攞起佢, 佢即排酸, 琴日我攞起佢, 佢只係排尿!
回復

小花 發表於 2012-3-28 01:13
霧狀酸,可以講得指細D係咩形狀嗎?我成日見.
係水到有D淺黃色,唔明顯既水狀是霧狀酸嗎? ...

我都想知霧狀酸係點?
我隻盾自三月中後無酸!
喂左三日金錢草粒都未有料到,但一直都有尿排,呢兩日有時間留意到佢浸水有黃色尿及另一次有啲好薄嘅薄膜,薄到差啲睇唔倒嘅野痾出黎!
夠竟佢會唔會無酸要排出黎呢?
回復

回復 windleaves 的帖子

上星期五開始有酸, 早晚浸水都有少少, 我賓姐姐有影相比我睇, 有d硬!
於本星期一落街晒完太陽番嚟再浸水, 我囉起手推一吓底甲, 即刻屙一大堆酸, 軟架!
唔知點解D酸浸係兜水到, 會慢慢溶, 到晚上無晒?
回復