香港龜友論壇

查看: 8859|回復: 49
打印 上一主題 下一主題

我隻巴西龜受傷了.....求救!!

樓主

我隻巴西龜 養了二十幾年了...第一次發生這個情況...我好擔心,佢左手有一個很大的傷口...我都唔知如何造成...因為隻有牠一隻在缸中...佢既傷口可以看圖片...請問有沒有人可以救救我隻巴西龜呀....萬分感謝!!!!
沙發
碘酒消毒,搽D萬花油黃立光之類的藥油,等長好就行了。
每日再重複一次上述動作,直到傷口合攏……
回復

板凳
傷得好重
我都好擔心佢既安危
回復

地板
nickszp 發表於 2011-7-4 19:17
碘酒消毒,搽D萬花油黃立光之類的藥油,等長好就行了。
每日再重複一次上述動作,直到傷口合攏…… ...

搽D萬花油黃立光? 有用嫁咩-,-
我真係第一次聽(可能我見識少)
回復

是不是真是OK呀?
我想帶佢去睇醫生架...不過我唔知那裡有?
我住將軍澳區....知唔知大約幾錢左右?
回復

grace411ad 發表於 2011-7-4 19:32
是不是真是OK呀?
我想帶佢去睇醫生架...不過我唔知那裡有?
我住將軍澳區....知唔知大約幾錢左右? ...

http://www.faithfulvet.com/index.html
回復

馬上帶佢睇醫生啦~ 二十幾年啦
回復

我都唔係好識,不過見個傷口好似幾深 (唔知有冇睇錯 ?)
我見其他ching 會乾養+用碘酒消毒  
其實龜龜本身d皮膚都好多細菌,有傷口可能會比較容易發炎~

其他人可能覺得傷左少少唔使睇醫生。對我黎講呢,我唔知佢仲有冇其他問題(可能源於佢有皮膚病覺得痕自己咬傷隻手都未定,大家都唔知)

所以安全起見,我會帶佢睇醫生,咁診金都係2百幾蚊~至於用藥果/打針d就到時可以再決定做唔做。如果只係一般傷口冇其他問題,我相信(估) 應該唔使打針果d既~

但我想知龜龜而家肯唔肯食野 ? 有冇精神?
回復

有食少少呀,不過冇之前食咁多,同食得很慢,佢精神都ok, 有郁動,我見佢有時會整個傷口,所以好擔心,我想帶佢醫生,去愛護動物協會睇,定係去診所睇好?
回復

grace411ad 發表於 2011-7-4 22:09
有食少少呀,不過冇之前食咁多,同食得很慢,佢精神都ok, 有郁動,我見佢有時會整個傷口,所以好擔心,我想 ...

愛護動物協會睇........唔好
回復

去動物診所好d...通常幾百元啦....
上次我隻愛鳥整親隻腳我都即刻帶佢睇醫生,醫生話越快睇越好,一旦傷口感染就手尾長....
回復

爛到見骨,先用優碘消毒,15分鐘後搽SIVIRSULF CREAM

每日搽3次

長期乾養

仲要睇醫生,打針消炎,否則會病情惡化

惡化要切去隻手,情況如我隻bb草龜爛腳一樣

回復

愛護動物協會不好架?我都怕佢傷口感染呀!先想明天帶佢睇醫生呀!
回復

grace411ad 發表於 2011-7-4 22:09
有食少少呀,不過冇之前食咁多,同食得很慢,佢精神都ok, 有郁動,我見佢有時會整個傷口,所以好擔心,我想 ...

佢爛到見骨,應該唔會進食,要forced feed

去土瓜灣或大圍睇
回復

grace411ad 發表於 2011-7-5 00:05
愛護動物協會不好架?我都怕佢傷口感染呀!先想明天帶佢睇醫生呀!

明天土瓜灣余醫生放假

回復

試問下中蜂兄先...
回復

我在將軍澳,知不知最近那裡可以睇呀?
回復

回復 敏carmanlui 的帖子

請問干養是點的-- 完全不放水給它嗎 只給個小水盆它飲水就可嗎-------用不用放它回水中十來分鍾等它濕下個身的
回復

我隻龜二十幾年都是有水浸住長大,水位不過龜殼的,現在少少水都不比佢,可以嗎?
回復

grace411ad 發表於 2011-7-5 01:07
我隻龜二十幾年都是有水浸住長大,水位不過龜殼的,現在少少水都不比佢,可以嗎? ...

爛肉見骨,唔好用水養,長期乾養,餵食才給水,唔進食要forced feed (用針筒)

傷口搽SIVIRSULF CREAM ,每日搽3次

直至生番d肉才用水養

唔識做,明天去睇醫生

明天土瓜灣余醫生放假,星期三佢好忙,booking 好full

等睇余醫生的話,要星期四,急就睇大圍或其他
回復