香港龜友論壇

查看: 34098|回復: 67
打印 上一主題 下一主題

給各UVB燈, 太陽燈評分

樓主

現時合安全規格的燈, 我個人給它評分:

Arcadia T5光管 = 35分. (UVB波段不佳).
Arcadia T8光管 = 30分. (UVB波段不佳).
Arcadia 100w太陽燈 = 30分. (UVB波段不佳).
Arcadia 160w太陽燈 = 30分. (UVB波段不佳).

Hagen Exo-Terra Repti-Glo 5.0 UVB節能燈 = 30分. (UVB太弱).
Hagen Exo-Terra Repti-Glo 10.0 26w UVB節能燈 = 35分. (UVB太弱).
Hagen Exo-Terra Repti-Glo 5.0 UVB T8光管 = 25分. (UVB太弱).
Hagen Exo-Terra Repti-Glo 10.0 UVB T8光管 = 25分. (UVB太弱).
Hagen Terra Solar Glo 100w太陽燈 = 20分. (UVB太弱).
Hagen Terra Solar Glo 160w太陽燈 = 20分. (UVB太弱).

Lucky Reptile Bright Sun 70w金鹵UVB燈 = 95分.

Mega-Ray 70w太陽燈 = 70分. (UVB照射範圍太窄).
Mega-Ray 100w太陽燈 = 65分. (UVB照射範圍太窄).
Mega-Ray 160w太陽燈 = 60分. (UVB照射範圍太窄).

T-Rex 100w太陽燈 = 65分. (UVB照射範圍太窄).
T-Rex 160w太陽燈 = 60分. (UVB照射範圍太窄).

Zilla Desert 50 20w UVB節能燈 = 70分.
Zilla Desert 50 UVB T5光管 = 80分.
Zilla Desert 50 UVB T8光管 = 70分.

Zoomed 10.0 26w UVB節能燈 = 60分.
Zoomed 10.0 UVB T8光管 = 60分.
Zoomed 5.0 UVB節能燈 = 50分.
Zoomed Powersun 100w太陽燈 = 40分. (UVB太弱).
Zoomed Powersun 160w太陽燈 = 65分. (大範圍高熱).

現時最高度危險而不合安全規格的燈:

Crawlmiracle UVB金鹵燈. (中國牌子和國產冒日本貨, 由於金鹵光譜波段很平均的特性, 此燈的UVB危險波段會很高).

====

給各UVB燈, 太陽燈評分:
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=28519

我對各種UVB燈中, 其含全光譜成份的光的評分:
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=41809

UVB燈之........... (危險警告):
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1387

陽光, UVB燈, 太陽燈, 在分光計儀器之下的 - 可見光, UVB, UVA的強度及比例:
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1384

網上那些說水龜陸龜某品種龜要2.0, 5.0或10.0. 其實是不正確的
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=9803

用UVB 5.0, 或8.0, 或10.0的誤區
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1386

評分

參與人數 5威望 +32 收起 理由
jaysui + 10 多謝分享
ak-ding + 10 熱心幫助
啊橙 + 10 熱心幫助
小黑 + 1 熱心幫助
iamnero + 1 很有價值的參考

查看全部評分

zr35505 發表於 2013-6-8 13:58
甘Eco terra 13w 10.0 好用嗎
我箱60x45x45 cm 有4只龜

Eco terra 10.0 26w本身就弱到幾乎係廢物, 13w就比26w再弱一半.
回復

甘Eco terra 13w 10.0 好用嗎
我箱60x45x45 cm 有4只龜
回復

想問一下:
Lucky Reptile Bright Sun 70w金鹵UVB燈 = 95分.  <= 係咪呢隻?:
http://www.luckyreptile.com/prod ... ort,1/products.html

我見佢有分UV Desert, UV Jungle, FLOOD Desert等, 唔知有咩分別...
回復

回復 waiman 的帖子

好PRO...學到野~~THANKS~~
回復

waiman 發表於 2012-10-27 09:41
調光器係比UVA加熱燈用. 調光器(光暗制)只對發熱發光既燈絲有效, 但UVB節能膽係光管黎既, 佢唔係用燈絲發 ...

呢個解釋令我矛塞頓開…原來如此…我而家覺得我之前D物理都係白讀的…
回復

siumaiguy 發表於 2012-10-26 19:39
e...你唔係寫過個帖話加過調節器會壽命長D的嘛…
我看清楚D…哦哦!我o個個真係節能膽來的!唔該曬
咁唔洗 ...

調光器係比UVA加熱燈用. 調光器(光暗制)只對發熱發光既燈絲有效, 但UVB節能膽係光管黎既, 佢唔係用燈絲發光.
回復

waiman 發表於 2012-10-27 08:00
UVB節能燈唔可以加調光器.

e...你唔係寫過個帖話加過調節器會壽命長D的嘛…
我看清楚D…哦哦!我o個個真係節能膽來的!唔該曬
咁唔洗搞節能器…不過慘啦,個燈開左半日我妹就話太光頂唔住…
又要去買個反射夾燈罩回來…先可以移走…死啦我剛剛又扭爆左個5%膽
算啦買o個個啦…
回復

siumaiguy 發表於 2012-10-26 16:22
我無反射罩…就係用普通企燈頂住…呢個月同龜龜買左好多器材…想節省D就是…
要認真搞…除左反射罩重聽講 ...

UVB節能燈唔可以加調光器.

回復

waiman 發表於 2012-10-27 05:07
Lucky Reptile Bright Sun 70w金鹵UVB燈 = 95分.

如果要同陽光比, 陽光系100分, 則全部每個燈都要再減10 ...

我無反射罩…就係用普通企燈頂住…呢個月同龜龜買左好多器材…想節省D就是…
要認真搞…除左反射罩重聽講要調光器加長膽壽命…
要同陽光比咁我隻5%膽重唔合格tim...
我hurt到啦...

不過剛剛搵過呢頭無Lucky Reptile Bright Sun的膽賣…算啦算啦…
回復

siumaiguy 發表於 2012-10-26 15:24
剛買左個Zoomed 5%回來重有3$回扣好鬼興奮
來看看個評分不過是50分嗎!?
不過根本就無人90分呢

如果要同陽光比, 陽光系100分, 則全部每個燈都要再減10分至正確.

Zoomed 5.0既UVB好弱, 加左UVB反射罩, 要用22-25cm高至得.

回復

剛買左個Zoomed 5%回來重有3$回扣好鬼興奮
來看看個評分不過是50分嗎!?
不過根本就無人90分呢
所以100分是陽光?
回復

回復 songshu 的帖子

淘寶有.            
回復

咁Zilla Desert既燈香港有冇?
如果冇咁係HK邊隻燈係最好?_?
回復

大少 發表於 2012-8-6 02:39
多謝師兄的資料. 想問一句, 我而家有個POWERSUN 160W, 我放距離我個缸40CM到, 唔知得唔得呢? 煩請師兄指教 ...

Zoomed POWERSUN 160W, 可用40-45cm, 只要溫度冇問題就得.
回復

多謝師兄的資料. 想問一句, 我而家有個POWERSUN 160W, 我放距離我個缸40CM到, 唔知得唔得呢? 煩請師兄指教
回復

五木?好!我可能要多一個Stand alone既燈座 (罩箱又係點架?),會去魚街找找先,謝謝COLOR CHING!
回復

alice1977 發表於 2012-7-11 15:35
多謝CHING的意見,好有用! 呢個星期會去買ZOOMED 燈比水龜用先~ 請問燈和罩價錢大約多少? ...

師兄一個月前我係五木買$400set Zoomed 10.0 26w UVB節能燈 連罩箱.
回復

oh, sorry 唔記得左CHING唔係香港添~
回復

alice1977 發表於 2012-7-11 02:35
多謝CHING的意見,好有用! 呢個星期會去買ZOOMED 燈比水龜用先~ 請問燈和罩價錢大約多少? ...

價錢我不知道, 我是住在紐約的.
回復