香港龜友論壇

查看: 7137|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

龜龜生左蛋應該點處理??

樓主
本身養左1仔一女草龜..o岩o岩隻女生左蛋..拎左隻蛋上水可以點處理??唔拎上水佢地又會食左隻蛋..可以點樣幫手孵??
沙發
10蚊賣左佢
回復

板凳
我知, 好多人係用泥的. 內文轉貼:yahoo知識. (如有錯處, 請ching更正)

首先,佢地生左落黎既蛋,要好小心咁拎o的蛋上黎,,千祈唔好調轉佢,因為隻蛋黃會起隻旦個底部,如果調轉左,o的龜旦就孵唔出o黎o架啦,記得要平衡拎起同放低。

預備一個箱仔,蒲一層大約5cm o既沙起底,記得o的沙係要濕o既,然後放o的蛋上去,放完之後再蒲上大約2cm o既濕沙,用少少力將o的沙壓實,keep住個溫度係28-32度之間,每日淋水,孵60-75日,o的龜仔就會出o世架啦﹗記住要係沙隔離放一碗水,等o的龜仔出世之後會爬落去。

產下的蛋, 要小心檢查有否 '胚點', 有即係受左精, 無就無沒有 ! 一撻白色的小圓點, 逐漸會變大撻, 就是有生命的蛋蛋 ! 挖出時的底、面、上、下、左、右的方向也不要搞錯, 否則龜蛋孵不出幼龜的 !
回復

地板
carolcarolam 發表於 2011-7-1 02:18
我知, 好多人係用泥的. 內文轉貼:yahoo知識. (如有錯處, 請ching更正)

首先,佢地生左落黎既蛋,要好小心 ...

冇受精唔駛孚

回復

小區 發表於 2011-7-1 01:43
本身養左1仔一女草龜..o岩o岩隻女生左蛋..拎左隻蛋上水可以點處理??唔拎上水佢地又會食左隻蛋..可以點樣幫 ...

影張相來睇下有冇受精
回復

siusun 發表於 2011-7-1 01:45
10蚊賣左佢

我有一隻,頭先新鮮產下,有冇人要?

巴西龜蛋
回復

敏carmanlui 發表於 2011-7-1 02:41
我有一隻,頭先新鮮產下,有冇人要?

巴西龜蛋

受左精未架
回復

想問下龜龜係咪到一個時間就會生蛋?
回復

好似女仔黎M 咁
回復