香港龜友論壇

查看: 7646|回復: 27
打印 上一主題 下一主題

為何爆"原"蟲?

樓主
1. 龜仔舟車勞動…抵抗差左…所以爆'原'蟲。

2. 成日打攪佢,令佢長期受壓,所以爆'原'蟲。

3. 居住環境太細,壓迫感太大,所以爆'原'蟲。

4. 受同類感染,所以爆'原'蟲。

以上係咪爆'原'蟲既原因?

呢個問題的確好嚴重 ... 尤其對龜bb ... 今日結果再杜多一次 ... (根據醫生所講) ... 豹仔頭先竟然肯食兩啖菜!!!我眼水都標埋!希望新手既大家真係小心處理…否則,真係手尾長…
沙發
其實原虫係咩意思?
回復

板凳
醫生比我喺顯微鏡下望過龜既便便 ... 佢話呢d蟲肉眼睇唔到,喺鏡下佢地會走黎走去 ... 好清楚。佢地有幾種其中最細最細粒嗰d係最攞命既 (我嗰隻有三種 ... @@")
回復

地板
其實原虫同啊米巴變形虫一樣,都是原生动物是原生生物當中較接近動物的一類。简称原虫。由单细胞所组成.原虫很微小,一般只能通过显微镜才能看到。经记录的原生动物约有50000种,其中大约有20000种为化石种。
回復

回復 lktq 的帖子

原來真係會同時 有幾種...
我隻龜之前 有勁多虫仔 超細粒果種 ...
醫生會放幾大 來睇嫁 ??   x 640 ?
回復

多谢师兄分享
回復

我都唔知 ... 只係嚇呆左 ... 因為 ... 好多 ...
回復

龜仔舟車勞動…抵抗差左…所以爆'原'蟲 & 成日打攪佢,令佢長期受壓,所以爆'原'蟲
回復

死咗,我日頭成日望住佢地,有時抓佢地出來摸下頭仔,但佢地又晤縮哦,會唔會對佢地照成壓力!爆原蟲有咩徵照?
回復

經常過濕, 加埋高溫, 食物水份多都易爆原蟲

yes, exactly, thank you! :)  發表於 2012-1-17 13:06
回復

點解個個都話 "爆原蟲"?  因為原蟲在動物體內寄生, 身體內的原蟲靠抵抗力控制住佢地數量, 腸內原蟲靠益生菌(lower gut flora)控制住佢地數量.  當益生菌失去平衡(餵太多果糖、供益生菌生存的纖維量太低、或腸內水份過高), 或心情差抵抗力降低時, 體內原蟲就失去平衡, 開始激增, 變成"爆原蟲", 占領並侵食器官, 令器官衰竭而死.  香港經常有人因游泳或清潔隱型眼鏡不當而被阿米巴原蟲引至眼角膜饋瘍而盲!  (清洗龜箱時要小心D水彈到眼)

原蟲好難杜絕, 而且種類太多, 只能控制佢地數量.  如發現有惡性原蟲, 有爬蟲網建議2星期幫龜杜一次 (每次50mg/kg):
http://www.anapsid.org/resources/rxdose.html

而且很多國家的牲畜, 因長期一大群群養, 壓力很大, 常爆原蟲, 所以佢地會放杜原蟲藥metronidazole在飼料中,(歐美現已禁止加入飼料, 因常年日日服用metronidazole可能會引致cancer), 可能我地日日食既肉已含此藥.

cancer...中文係咩  發表於 2014-4-16 12:43
回復

6sn7 發表於 2012-1-17 09:04
點杜虫?

我自己是這樣杜的.  
杜完後佢地就會好開胃:

我在藥房買了杜原蟲的藥Metronidazole 250mg, $0.5~$1.5 一粒 (香港$1.5, 旺角$1.0, 將軍澳$0.5/粒), 用切半..再切半..再切半.....的方法, 並計算出陸龜的份量~30-50mg/Kg, 2週杜一次...

肯開口時 (用開胃的波蘭糧~陸龜勁中意波蘭糧):

不肯開口時:

回復

"原生動物是原生生物當中較接近動物的一類。簡稱原蟲。由單細胞所組成。有些種類介於植物和動物之間,如眼蟲,因為它們能進行光合作用;它們又能運動,並像真正的動物那樣進食原蟲很微小,一般只能通過顯微鏡才能看到。經記錄的原生動物約有50000種。 按照支序分類學說的觀點,原生動物是真核生物除去多細胞動物、植物、真菌之外的部分"
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%8E%9F%E8%99%AB
回復

我想問點為之過濕?

長期高溫係咪指三十五度以上定還是再高?
回復

lktq 發表於 2012-1-17 14:08
我想問點為之過濕?

長期高溫係咪指三十五度以上定還是再高?

我咁答你一定會有好多人插, 但我都冒死答你啦:

非洲BB龜超過濕度85%為之過濕
非洲亞成體及成體超過濕度75%為之過濕

平均溫度超過28度為太高

微生物的激增溫度係30-37度, 相對濕度85-100%
回復

咁小弟幫幫你補多句 ~個人立場,不喜勿插

純討論,如果咁既話,你又點睇浸水呢樣野呢?
回復

lktq 發表於 2012-1-17 14:42
咁小弟幫幫你補多句 ~個人立場,不喜勿插

純討論,如果咁既話,你又點睇浸水呢樣野呢?

個人立場,不喜勿插
我覺得睇大便最好, 如果大便太淋、太濕或者有水, 就唔好太潮濕及唔好浸太過水了.

相反, 如果流眼水, 眼睛而又凹入去, 皮膚及甲殼太乾, 變色, 就要加濕 及 多浸水了.
回復

回復 lktq 的帖子

個人立場,不喜勿插
如果大便有Jelly, 長期all 水屎、爛屎, 冇精神、常訓覺、食野少,甚至唔肯食野 = 爆緊原蟲.

咁水龜呢  發表於 2014-4-16 12:48
Totally agree!  發表於 2012-1-17 22:49
回復

回復 Tony_Chu 的帖子

請問有無波蘭糧個樣睇下?THX~
回復

jay2004 發表於 2012-1-17 16:38
回復 Tony_Chu 的帖子

請問有無波蘭糧個樣睇下?THX~

只有升輝水族有得買...好貴

回復