香港龜友論壇

查看: 29064|回復: 82
打印 上一主題 下一主題

蛇頸龜的個人心得,簡介

樓主

蛇頸龜

長頸龜(蛇頸龜) Snake-Necked turtle
學    名   Chelodina siebenrocki  
  原 產 地    澳洲,新幾內亞
  棲息環境    緩流沼澤地帶.
  體    長    背甲18-25公分.
  適    溫    攝氏23-32度.
      繁殖     卵生

缸的大少:  12" 或以上

水陸比例: 10:0 (絕少上岸) 慳埋個浮台

糧食:龜糧,魚仔,蝦仔,蝦干,螺.....等等

濾水: 最好當然是濾筒  還有潛濾 掛濾,頂濾......等等  (看你的個濾要求)

燈: 燈會增加龜的食慾,同維他命d ,一星期一次曬太陽(15-30分)) (有水浸 不是乾曬)
(我呢支係養魚用的UVA燈)

水:隔夜水,水喉水+除"綠"氣的化學用品  
    不要直接用水喉水  對水龜是一個大問題

最好清缸養 龜多在缸內到處游泳  有過多的裝飾會影響龜的活動空間

要有淺水區 方便龜休息

放龜缸的地方是暗的更好....  在黑暗的環境 對蛇頸來說是活動的好時間  太光猛反而會躲起來.
剛剛換完水 環境太光猛 開始躲到山洞  找尋安全感

以下照片是由2支房燈  拍出來的效果 所以會很光猛.  又是這一句  黑暗的地方放龜缸是最好                                          

苗的設定

最初入龜 水位要浸個整隻龜 再高少少  已經可以  最好加個山洞 令龜有安全感

當養了2星期以上 而且已開口 便可以提高水位  

開始培養1個多水的空間如他們  水位要慢慢的增加 讓龜去習慣

開始成長了  可以換新缸 設定跟上面差不多

長大了 SWIM的能力提高了 水位可以提高一點  還是要有山洞(上圖有2個不同的山洞,水位高度也不同)~~  留多一點的位置給龜

變了成體

買個膠BOX 方便換水  

如果閣下有能力有空間 最好當然是大玻璃缸  有過濾 更好~

成長了  不需要山洞  只要清缸

身體特徵:長長的頸
頸是不受甲的保護 頸會成為其他龜攻擊的地方,所以 不要混養其他龜(可混養同一種)但有發現有打架,要令龜有傷害 等等 要分開養

------------------------------------------------------------------------------------

他們會咬自己的手,腳,甲  這是他們的習慣..... 不用怕 (2分07秒開始)

繁殖

1男1女的龜放在同一個缸  而且水位一定要高  龜才會去出動 (曾經試個用低/高水位去測試)  龜會自己去完成
1.去"文"下對方條頸
2.爬上雌性的龜身上 (不一定會成功)
3.呢D唔使講LA  哈哈  (咁樣講  大家睇完都唔會明  去片..)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
由2011年4月開始養蛇頸龜,最初係俾佢條長頸吸引左,這種龜是晚熟,對任何事都有介心,冇安全感,所以要俾個山洞,缸有任何變動,會馬上游回山洞.
不要隨便改動他們的生活環境,當龜同你熟悉,便會很主動的跟你玩.他們喜歡在水中生活,如果打算會從水中拿出來手中,桌上玩的, 請轉養其他龜.這樣做會把龜嚇怕.

活潑的蛇頸

成體龜

謝謝觀看

評分

參與人數 7威望 +54 金錢 +20 收起 理由
龍之殺 + 10 多謝分享
carolcarolam + 2 多謝分享!
ManManLi + 1 功德無量
啊橙 + 10 原創內容
仁仔 + 1 搞到好想養
一夜白髮 + 10 多謝分享
力蘇仔 + 20 + 20 Well done!!!

查看全部評分

沙發
支持糖糖

X2  發表於 2012-2-26 18:36
回復

板凳
kitkit987 發表於 2011-6-16 22:28
支持糖糖

謝謝   你隻油彩養成點
回復

地板
蛇頸之友 發表於 2011-6-16 22:31
謝謝   你隻油彩養成點

好鬼生猛,成個過度活躍症細路咁
我重買多左兩隻黑旦
回復

kitkit987 發表於 2011-6-16 22:46
好鬼生猛,成個過度活躍症細路咁
我重買多左兩隻黑旦

我都入左隻黑旦  養左2日 不過未開口  奇X入的
回復

蛇頸之友 發表於 2011-6-16 22:52
我都入左隻黑旦  養左2日 不過未開口  奇X入的

我個兩隻黑旦買番黎就開口
回復

Support...
回復

回復 蛇頸之友 的帖子

C兄借問聲你個缸一set幾錢 因為我想換缸thx!!
回復

Jason_龜龜 發表於 2011-6-16 23:49
回復 蛇頸之友 的帖子

C兄借問聲你個缸一set幾錢 因為我想換缸thx!!

缸+石 $70......   前日入左1個...
回復

wwwwwwwwwwwwwww
回復

你隻食蝸點呀~ 幾時post下佢既近照.
回復

环境不错--
回復

回復 蛇頸之友 的帖子

黑旦會好快開, 好好玩
回復

回復 kitkit987 的帖子

我幾隻旦都係黑旦最活躍最好玩
知唔知我係邊個
回復

之前養過一隻一個月就死左T_T唔知係咪養果時係咪有野出錯   諗起都好唔開心......
回復

支持天使糖糖
回復

carolcarolam 發表於 2011-6-17 01:14
你隻食蝸點呀~ 幾時post下佢既近照.

今晚post 呢排都係好少郁。
回復

我都想養翻隻..
不過唔食糧比較頭癢..
回復

藍血人 發表於 2011-6-17 10:46
回復 kitkit987 的帖子

我幾隻旦都係黑旦最活躍最好玩

估唔到開估
回復

蛇頸咬人痛唔痛嫁?
回復