香港龜友論壇

樓主: waiman

你用UVB節能燈泡? 或是用UVB光管?

Johannchan 發表於 2011-10-10 23:10
哦, 我明你講乜啦, 你既全光譜定義係接近陽光既光譜色溫, 我既全光譜定義係光譜intensive的平均, 大家用 ...

唔係色溫, 而係各色梯度的彷陽光比例.

你要既係有提供到比科研用, 所以果D燈好適合你.
但係養爬用家, 係彷陽光用, 大家性質與用途唔同.
有時真係會大家用同一名詞, 但係互相唔知對方指乜.

而我自己就重衰, 我D中文差, 經常寫到一舊舊, 而不知所謂, 我好多字識講唔識寫, 好多野唔識用詞表達, 真係難為左D人可能睇到暈暈地! 呢方面我冇辨法, 真係唔好意思.

yes....your chinese is good enough lar. :)  發表於 2011-10-11 13:45
回復

三十六吋管
回復

tintin 發表於 2011-10-10 23:28
>> 呢D就已經唔係啦,所以下面果D, 全部唔係. 你下面果D講既密度, 全部都係指形成強度, 我講既密度, 係受體 ...

放大鏡聚焦咁簡單, 唔會有人唔明掛?
將光子聚係一處, 當係果一處增加左光子密度啦, 聚係一處對每一粒光子而言, 當然係冇強度增加, 但對你個UVB meter而言, 就係UVB值強度增加左. 因為你一直用個meter黎講丫嗎, 我咪順應住講UVB值強度增加左Lo.

我根本就冇用定點測試, 亦根本講既唔係呢方面, 其實我地係一個講緊東, 一個講緊西, 好大原因就可能係, 我用詞表達能力差.
回復

tintin 發表於 2011-10-10 23:37
>> 例如你用一個100uw/cm2既UVB, 只照你一節手指頭, 我用一個50uw/cm2既UVB, 照住你全身D皮膚, 咁好肯定50 ...

原因完全在於個燈罩, 膽能尤勝亦是在於個燈罩, 如果個膽冇一個好既燈罩, 咁就真係如你所言, 光管好D啦.

重點係只從單一角度光源去照到一個受体, 是不能令光子完全佈滿受体所有的面積內的空間的, 亦即還有很多的地方, 是根本沒被照到的, 別忘記龜龜他並不是一個絕對性平面又平滑的物件, 以一粒光子如此微觀去比例龜的皮膚或龜, 則龜根本就是一個大型星球, 對一粒光子而言, 龜的皮膚就是山河大地, 有高山, 有峽谷, 有水池, 有河流, 正如太陽這只一個角度的光源, 是不能使陽光絕對佈滿地球, 連只正面向著陽光的地球這一面, 陽光也無能將它完全佔滿, 必定有大量的地方, 陽光射不到.

如UVB每一粒光子照到龜處, 被擊中處, 都能造出一粒D3 (只是形像化去比如), 則當然越多光子登陸此龜星球, 就造出越多D3了, (先假設兩粒光子同樣重疊而登陸在龜星球, 因兩粒光子只擊中同一處故, 則兩粒光子, 只能造出一粒D3), 光子登陸佔領的面積密度越高, 就越多D3. 我說的就是這種登陸佔領的 "密度".

越多角度光源照射, 就越能使光子佔領更多龜星球的地方面積, 密度會增高.

而T8光管, 因其完天性体型的限制故, 難形成多角度光源照射, 而UVB膽, 加上個適當的UVB反射罩, 就輕昜造成很多角度光源的照射.

回復

waiman 發表於 2011-10-11 13:24
放大鏡聚焦咁簡單, 唔會有人唔明掛?
將光子聚係一處, 當係果一處增加左光子密度啦, 聚係一處對每一粒光子 ...

>> 好大原因就可能係, 我用詞表達能力差.

其實....... 我有D咁覺得左好耐,只係吾好意思講。
例如uvb10.0,你堅持10呢個數值係叫密度,但其實.....
晌一個100人班房裡面,有10個女生90個男生,我會叫10呢個數值做女生百份比,而你就會叫女生密度......
女生密度,其實都明你講緊乜既,不過就真係難理解左D。
回復

至於燈罩問題,其實膽可以加燈罩時管都可以一樣加燈罩。
燈罩晌呢度既作用有只係反射同增加射點切入角度,用晌膽同管都一樣有增益作用,吾只單係膽先有用。

其實掉開晒所有密度強度,我嘗試用一個大家都比較容易理解既比喻,清楚講出膽同管分別:
假設我用一條100CM長既水喉,用釘晌喉身平均整100個洞。
洒出黎既水點就等如UVB光子。
我將呢條喉伸直來洒水,就等如燈管。
我將呢條喉卷成彈簧狀,就等如燈膽。
假置以上兩個裝置水壓一樣(水點洒出頻率,即係強度一樣),一分鐘後統計兩者洒出既總水量其實係一樣。
分別只係水點洒落地面既密度吾同。
直喉比較密度平均,彈簧喉就中間好多水,外圍好疏水。
放個10CM容器晌中央既話,就一定係彈簧形水喉果組接水多。但只放晌中央,其實係吾公平.....

當然呢度仲有其他考慮例如膽同管既器質、功率,係咪都真係一樣?正如膽可以同管比因為器質一樣,但同POWERSUN比就吾得。

>> 因兩粒光子只擊中同一處故, 則兩粒光子, 只能造出一粒D3

先多謝分享以上資料,呢點我真係未聽過。
但如果屬實,咁吾係光佈平均性更重要過密度?
因為越密就越大機會有兩粒光子重疊擊中同一處?等如浪費左光子?

回復

tintin 發表於 2011-10-11 08:53
>> 好大原因就可能係, 我用詞表達能力差.

其實....... 我有D咁覺得左好耐,只係吾好意思講。

哦, 原來係咁. 不個10.0個D連大陸D生產廠佢地都係習慣用密度, 然後係密度之下, 佔幾多%.
回復

回復 waiman 的帖子

請教下C Hing, 用邊種燈比較接近全光譜/自然光?  我D 龜懶洋洋, 我放D箱在窗台, 隔住玻璃望住天空都係咁, 點算?  應該加Powersun?  但驚Powersun太熱.  加多個6500K 24W CFL 得唔得?  or both 6500K 24W + 2700K 24W?
回復

tintin 發表於 2011-10-11 09:56
至於燈罩問題,其實膽可以加燈罩時管都可以一樣加燈罩。
燈罩晌呢度既作用有只係反射同增加射點切入角度, ...

問題係T8, T5, 既分別, 由於T8管粗, 自我屏閉作用大, 加燈罩當然有增益作用, 甚至可增一倍, 但係 "多角度" 光源就完全遠遠比唔上膽個罩, 而且T8管要有好既多角度光源反射, 個罩就要好大個至得, 根本冇人會肯係龜箱加一兩個咁巨型既燈罩, (但T5管由於條管好細, 就容昜好多), 而且就算加左個一流既巨型燈罩, 個燈罩都只係得半圓形, 唔似膽個罩可以有成個圓週,  一切重點在於 "多角度光源" 而非增益, 聚焦, 或平均.

我地想像一下, 如果我地可以將個太陽, 分成好多個小太陽, 並排成一條直線去照住地球, (直線粗度, 可好似光管加左燈罩咁); 同埋將個太陽, 分成好多個小太陽, 除左中間有幾個太陽, 重有排成一圈, 週圍360度圓週咁去照住地球; 兩者邊樣能令地球表面, (當然包括高山, 峽谷, 樹下, 地洞, 山洞, etc), 有更多面積被照射到呢?

其實多角度光源, 用文字講, 真係雙方都暈暈地, 但如果用圖表去表示T8管加燈罩, 與膽加燈罩, 所形成的多角度光源, 就互相輕鬆一目了然.

平均不外乎係因兩種, 1.怕膽有死角照唔到, 2.怕膽D角位UVB強度唔夠.
但如果膽係角位已經能有D3效益, 而中間D UVB強度重比管強, 咁管既平均性, 就失去優勢啦.

>先多謝分享以上資料,呢點我真係未聽過。
>但如果屬實,咁吾係光佈平均性更重要過密度?

唔洗咁客氣, 我多謝你我寫野寫到咁一舊舊, 你都有耐性同我討論至真.

簡言之:
當光佈平均性低過25uw/cm2, 密度聚合於區域集中使增加uw/cm2強度就更重要.
當光佈平均性高過25uw/cm2, 密度聚合於區域集中就比較次要.
當箱的角位, 有多角度來源的光源, 而且又超過25uw/cm2, 咁密度區域集中和平均性皆是次要.

>因為越密就越大機會有兩粒光子重疊擊中同一處?等如浪費左光子?

UVB uw/cm2量並唔係越高越好, D3和uw/cm2強度, 並非成正比. 好低uw/cm2量已夠D3.

回復

Johannchan 發表於 2011-10-11 11:02

請教下C Hing, 用邊種燈比較接近全光譜/自然光?  我D 龜懶洋洋, 我放D箱在窗台, 隔住 ...

要龜活躍D, 係要全光譜既10,000-25,000 lux亮度同空間.

就我新整果個龜箱, 里面有開兩支6,000k 36" T5全光譜, 一支36" zilla T5, 一個R40 150w加熱燈, 一個zoomed 60w UVA係水盤中間加熱個14" x 14"吋大水盤, (個水盤本身係個焗爐里面既鐵盤).

我放養出邊, 用三個Zoomed燈架, 放一支36" T5全光譜, 一支36" zilla T5, 一個R40 150w加熱燈. 本來有兩支T5全光譜但係D燈抬黎抬去打爛左一支, 之後就開始唔出黎.

好似今日門咁, 箱內外都係84F (29c), 我打開門, 佢地都係中意係個箱到, 好少出黎, 一日5-6hr個鍾, 都係個箱外沿週行, 你爬我我爬你咁爭住爬入水盤, 又係水盤另一邊出黎, 成日出出入入咁玩, 就係唔多肯出黎. 除非見到人, 就沖出黎入下掛或睇下有冇野食, 冇人佢地一陣就入返去玩. 但如果我將果兩支全光譜, 換成普通T5HO 6,700k光管, 佢地就成日豬豬, 唔肚餓都唔旭!

接近全光譜自然光只有兩種:

Metal Halide金屬鹵素燈, 同全光譜光管, 金鹵燈特性係, 低用電量但發光強度超級大, 全光譜D光譜過度最細緻, 雖然不彷陽光光譜梯度比例, 冇UVB, 但UVA量完全充足, 金鹵個玻璃膽本身係非常高溫, (高過Halogen鹵素燈好多), 而其照射下的光線加熱卻又溫度低,  (低過Halogen鹵素燈好多).

全光譜光管冇熱力, 有D有UVA, 有D冇UVA, 佢比唔上金鹵燈D光譜過度咁細緻, 优點係能彷陽光光譜梯度比例, 同大範圍平均照射.

我個人中意全光譜光管, 多過金鹵燈.

但英國有一種頂級一流既, 加左UVB既特殊金鹵燈, 佢含有全光譜, 及強度屬中上, 完全充足的UVB和UVA, 我對呢支燈流晒口水, 但最衰佢唔出110v, 只有HK用既220v.

Zoomed Powersun 100w/160w冇用既, 佢UVA太弱, lux亮度好弱, 全光譜更是極度差到加零一, 佢只不過係個UVB燈.

各燈光譜:

thank you so much!!!!!!!!! C Hing  發表於 2011-10-12 03:27
回復

Johannchan 發表於 2011-10-11 11:02

請教下C Hing, 用邊種燈比較接近全光譜/自然光?  我D 龜懶洋洋, 我放D箱在窗台, 隔住 ...

Sorry, 漏左講:

6500K 24W CFL and 2700K 24W唔得. 因為佢唔係全光譜燈. 色溫唔係全光譜.
要全光譜同色溫都岩至得. 色溫要5,500k-6,700k而且要用光管, CFL D光太強太集中啦.

Thanks, your right! 請問龜箱放窗邊,隔住玻璃面對天空, 夠唔光譜? thanks.  發表於 2011-10-13 06:59
回復

waiman 發表於 2011-10-12 01:20
問題係T8, T5, 既分別, 由於T8管粗, 自我屏閉作用大, 加燈罩當然有增益作用, 甚至可增一倍, 但係 "多角度" ...

>> 係 "多角度" 光源就完全遠遠比唔上膽個罩, 而且T8管要有好既多角度光源反射, 個罩就要好大個至得

用沙面罩、或有紋理果D罩應該會幫到手。(膽同管罩都係)

>> 簡言之:
當光佈平均性低過25uw/cm2, 密度聚合於區域集中使增加uw/cm2強度就更重要.
當光佈平均性高過25uw/cm2, 密度聚合於區域集中就比較次要.
當箱的角位, 有多角度來源的光源, 而且又超過25uw/cm2, 咁密度區域集中和平均性皆是次要.

以上數據好有用,袋左先多謝晒!
回復

>> (個水盤本身係個焗爐里面既鐵盤)
握手~~~~ (我都係用焗爐盤)

>> 流晒口水, 但最衰佢唔出110v, 只有HK用既220v
點解吾平平地加個變壓座?

>> Zoomed Powersun 100w/160w冇用既
其實多數人用佢都只係為左UVB同加溫射膽一支搞掂,想慳地方而已。
回復

tintin 發表於 2011-10-12 15:14
>> 係 "多角度" 光源就完全遠遠比唔上膽個罩, 而且T8管要有好既多角度光源反射, 個罩就要好大個至得

用沙 ...

T8唔得, T8好難搞, T8個罩超碼要有8吋直徑, 先至有好效果. 沙面本身就又減弱反射.

膽用呢個就頂級一流:

回復

tintin 發表於 2011-10-12 15:25
>> (個水盤本身係個焗爐里面既鐵盤)
握手~~~~ (我都係用焗爐盤)

因為我依家岩岩已經設計好晒用Zilla T5管同全光譜, 所以暫時唔想搞咁多新既啦.

Zilla T5 36":
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1383

Setting係#26:
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=13208

>> Zoomed Powersun 100w/160w冇用既
>其實多數人用佢都只係為左UVB同加溫射膽一支搞掂,想慳地方而已。

係既. 不過我意思只係話, 佢要搵全光譜燈, 咁Zoomed Powersun 100w/160w就冇用啦, 因為Powersun唔係全光譜燈, 佢既全光譜係極之差, 差過任何一個雜牌5.0/10.0 UVB.
回復

waiman 發表於 2011-10-13 05:01
T8唔得, T8好難搞, T8個罩超碼要有8吋直徑, 先至有好效果. 沙面本身就又減弱反射.

膽用呢個就頂級一流:

W兄有meter,可否試下沙面係咪真係會弱左?
有時視覺上弱左(吾燦眼),但指數未必真係弱,因為沙面其實即係好密好密既紋面。
因為反射角度太多太複雜,看似漫射其實仍然係反射。(純粹用影棚經驗推想)
回復

tintin 發表於 2011-10-12 16:33
W兄有meter,可否試下沙面系咪真系會弱左?
有時視覺上弱左(吾燦眼),但指數未必真系弱,因為沙面其實即系 ...

我有Meter但冇沙面罩.

不過沙面系一定弱左既, 因為光面系一次反射為主, 光線比較硬; 沙面系形成好多既兩次, 及兩次以上的反射, 所以光線比較柔和; 但系凡兩次或以上既反射, 即系光走既路徑長左, 即等終距離遠左, 所以反射出黎既亮度必定弱左, UVB就減弱好多了.
回復

C Hing, 請問龜箱放窗邊,隔住玻璃面對天空, 夠唔夠光譜? (除左UVB).... thanks.
回復

Johannchan 發表於 2011-10-12 19:38

C Hing, 請問龜箱放窗邊,隔住玻璃面對天空, 夠唔夠光譜? (除左UVB).... thanks. ...

完全夠, 冇必要再加UVA或全光譜.

上面圖一咪有Lo, 從左至右數起:
最左第一個係陽光, 下面彩色係陽光光譜.
第二個係隔左玻璃, 下面彩色係代表隔左玻璃後既光譜, 再下面 "黃色" 係代表UVA減弱左但都夠, 又再下面係UVB, "紅色" 係代表不足唔夠.

表格如此類推, 去比較其它類型燈.
回復

waiman 發表於 2011-10-13 10:57
完全夠, 冇必要再加UVA或全光譜.

上面圖一咪有Lo, 從左至右數起:

Oh, 多謝師兄既確認!!!
回復