香港龜友論壇

樓主: waiman

你用UVB節能燈泡? 或是用UVB光管?

waiman 發表於 2011-6-29 01:35
節能燈泡係比光管好好多.

WAIMAN師兄 我而家用緊個UVB燈 通常早上開定夜晚開嫁?? 我10點開到頭先1點半開到連我都覺得有D刺眼@@
回復

古蘭修 發表於 2011-8-29 01:53
WAIMAN師兄 我而家用緊個UVB燈 通常早上開定夜晚開嫁?? 我10點開到頭先1點半開到連我都覺得有D刺眼@@  ...

刺眼?
哈哈, 過多幾年你可能會盲

我祖母UV引致黃斑變異已盲
回復

回復 Johannchan 的帖子

Agree.                  
回復

古蘭修 發表於 2011-8-28 12:53
WAIMAN師兄 我而家用緊個UVB燈 通常早上開定夜晚開嫁?? 我10點開到頭先1點半開到連我都覺得有D刺眼@@  ...

7:00am至5-6:00pm. 夜晚開, 會打亂龜既生理作息系統.

你冇加反射罩? 所以刺眼.

邊度有得買反光光管燈罩呀?師兄!  發表於 2012-5-5 23:24
回復

我用緊節能型ZOOMAD uvb10.0;
回復

我個箱細..用燈泡~
回復

其實我都無乜留意係唔係10.0.....
我之前用過鹵素膽..好似得5.0
回復

回復 waiman 的帖子

太陽燈?
啫係好似我用緊嘅 Zoomed PowerSun 100W?
回復

pchan325 發表於 2011-10-7 03:28

太陽燈?

Zoomed PowerSun 100W係太陽燈, 不過佢D UVB重低過Zoomed 10.0 UVB節能膽.

陽光, UVB燈, 太陽燈, 在分光計儀器之下的 - 可見光, UVB, UVA的強度及比例
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1384

ZooMed PowerSun 100w和Mega-Ray SB 100w的比較
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1382

回復

professional 發表於 2011-10-7 02:41
其實我都無乜留意係唔係10.0.....
我之前用過鹵素膽..好似得5.0

鹵素膽 = 冇UVB, 冇UVA.
回復

waiman 發表於 2011-10-8 02:23
鹵素膽 = 冇UVB, 冇UVA.

以前舊式所有鹵素燈都含340-700nm!!!   係全光譜+UVA!  好正, 我以前用過舊式鹵素燈做光學實驗.

但係突然全球禁制左鹵素燈的UV....依家冇左有UV的鹵素燈.... 要特別訂購, 好貴! 柴灣地鐵站附近有間公司代理, 我成日同佢地買有UV 340的鹵素燈 & UVC燈, 用黎做實驗....
回復

師兄..想請教一個10.0燈泡平均壽命幾多小時?
回復

Johannchan 發表於 2011-10-7 13:35
以前舊式所有鹵素燈都含340-700nm!!!   係全光譜+UVA!  好正, 我以前用過舊式鹵素燈做光學實驗.

但係突 ...

係邊一隻Model呢? 340-360nm強度?
從來冇鹵素燈有全光譜架, 金鹵燈就有.
回復

ononon 發表於 2011-10-7 14:01
師兄..想請教一個10.0燈泡平均壽命幾多小時?

2,000hr.                 
回復

鹵素膽點會UVA,UVB都無呀,晒到皮膚都黑埋....
回復

professional 發表於 2011-10-7 23:38
鹵素膽點會UVA,UVB都無呀,晒到皮膚都黑埋....

有就奇啦. 鹵素照明燈, 不是紫外線燈.
回復

thank you.. 唔係差不多咩?

Zoomed 10.0 UVB, 無燈罩, 可見光1,500 Lux, UVB 26uw/cm2, UVA 78uw/cm2. 比例是UVB 10% : UVA 30% : 可見光60%.
Zoomed 10.0 UVB, 加燈罩, 可見光2,190 Lux, UVB 35uw/cm2, UVA 105uw/cm2.

Zoomed Powersun 100w, 無燈罩, 可見光1,100 Lux, UVB 26uw/cm2, UVA 78uw/cm2. 比例是UVB 20% : UVA 25% : 可見光55%.
Zoomed Powersun 100w, 加燈罩, 可見光1,560 Lux, UVB 35uw/cm2, UVA 105uw/cm2.
回復

pchan325 發表於 2011-10-8 01:14

thank you.. 唔係差不多咩?

所以Zoomed Powersun 100w唔應該買.
回復

都ok, 我用佢就無加射膽
回復

pchan325 發表於 2011-10-8 01:24

都ok, 我用佢就無加射膽

但係貴呀嗎, 而且UVB太過份弱啦.
回復