香港龜友論壇

查看: 4679|回復: 42
打印 上一主題 下一主題

為改善紅腿的脫水癥狀,再次更換底材

樓主
iamnero 發表於 2011-12-14 22:46
隻櫻桃紅腿岩買翻來時,整個頭部乾裂發白,幾乎脫皮。將近兩個月的時間中,嘗試多種方法,多次調整環境,都 ...

師兄
計我話買過造霧器就最好,鍾意濕度幾多就幾多,
椰泥我之前都有用過,但因為椰泥太細&碎,好多時痴住龜龜啲頸位,我自己就覺得一般般

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
權強 + 1 同意至極

查看全部評分

回復

沙發
iamnero 發表於 2011-12-14 22:46
隻櫻桃紅腿岩買翻來時,整個頭部乾裂發白,幾乎脫皮。將近兩個月的時間中,嘗試多種方法,多次調整環境,都 ...

另外我覺得水盤可以大啲深啲,
一來紅腿真係好鍾意水,我成日都見佢地浸水同飲水,佢地覺得乾又會走埋去浸,
二來射燈射住水盤濕度都會高啲啦
回復

板凳
iamnero 發表於 2011-12-15 19:41
多謝你
造霧器我有,一直都用緊。不過據我觀察,造霧器噴出來的水霧並無太大幫助,原因如下:
噴出來的仍 ...

師兄,你果隻係咩造霧?
係咪超音波這霧?
我用緊果隻噴出泥既唔係液體水喎,
同埋我長期開住濕度KEEP住70%,熱點乾係好正常既!!
SO FAR泥講,我用左兩個月左右都覺得好正,龜龜都無問題
回復

地板
iamnero 發表於 2011-12-15 19:46
多謝你。
呢個已經差唔多20cm*10cm了啵……請問你個幾大?
我呢個系開放的環境,一盆水對於空氣濕度的影 ...

深度係幾多?
20X10我覺得都夠,
講真,開放式既SETTING,溫度同濕度都係好難控制!
回復