香港龜友論壇

查看: 1721|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

請教 幼體盾臂糧食方面 既問題 感謝各位!!!

樓主
主角 :  6.5cm & 6cm 盾臂
主糧 : 蕃薯葉 車前草 油麥菜
副食 : 水果糧 (1星期1次,每次6粒)///Zeptile Tortoise Food 陸龜糧 (1星期1次,每次1粒)///菜心 1星期1次,每次1葉片)

想請教各位ching  果d 菜 每次應該喂幾多? 因為我見佢地次次都食一陣 就唔食
好似我地食飽冇晒食慾咁" 所以我每次都預多小小
咁副食方面 分量方面有冇需要改一改?

另外想問下 如果青瓜、蘋果 幾耐喂一次?洗唔洗溝埋其他野? 咁 南瓜同紅蘿蔔又洗唔洗 煮熟佢呢? thx各位..!!!!
沙發
有冇ching 可以俾d意見!?
回復

板凳
蕃薯葉盾臂可唔以做主食, 草酸太高了
回復

地板
nina_格仔餅 發表於 2011-6-29 21:50
蕃薯葉盾臂可唔以做主食, 草酸太高了

格仔餅 CHING
<早晨XD
咁豹豹呢?可吾可以多數都係喂蕃薯葉,車前草,油物,
聽日去睇下有無song葉,,蛇舌買..
但song葉,,蛇舌都可吾可以成日食?
THX XD
回復

回復 ah林-3- 的帖子

豹豹
蕃薯葉都ok,
車前草,油物,蛇舌都對豹b黎講可能水份太多以上都唔可以日日食, 都唔可以做主食
桑葉做主食都ok
最好都係龜糧好~

有一 隻叫羅馬生菜的(不是街市買到的生菜), 豹豹食都ok
羅馬生菜要係d貴的超市先有, $50一包倒, 有3棵

回復

nina_格仔餅 發表於 2011-6-29 23:53
回復 ah林-3- 的帖子

豹豹

鬼佬菜好多餵龜都正!!餵過一次!
但有d個有苦澀味龜龜可能唔鐘意

如埋相對上好貴~~!!
回復