香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: 4848
打印 上一主題 下一主題

用抗生素醫肺炎

敏carmanlui 發表於 2011-6-27 18:26
咁你仲唔帶龜睇醫生?

仲要亂試藥,冇病都比你整死

因為抗生素係用來醫細菌感染  將細菌ko

肺炎就係細菌入侵 所以我覺得用抗生素係岩架
回復

敏carmanlui 發表於 2011-6-27 16:24
有抗生素的藥用來醫細菌的皮膚病

肺炎是病毒感染,冇效的

肺炎唔用抗生素用乜好?
莫非巴姐有神藥?
定你個葫蘆賣錯藥?
回復

8ways 發表於 2011-6-27 18:52
隻藥係爬蟲專用. 詳細可以參考其網址, reptaid.com. 建議先查閱了解此產品.

我估應該好貴
回復

楓~翼 發表於 2011-6-27 18:24
我喂左佢之後覺得幾有效.....浸就難講d

你點樣喂???  請教下
回復

4848 發表於 2011-6-27 20:20
我估應該好貴

唔駛估, 佢網上價同香港買差不多, 睇完網上介紹再睇價錢先評貴唔貴.
回復

4848 發表於 2011-6-27 20:21
你點樣喂???  請教下

可以用匙撬開佢個口....又或者伸樽藥埋去佢個口..佢有可能自己開口
再唔得就滴落佢口側...有機會佢會飲到..飲到佢會個口開跟住好快合
回復

回復 4848 的帖子

use 肌肉注射庆大霉素, have a look at some websites in china regarding how to heal turtle
回復

都係果句,如果你真係想救佢的話
就去睇獸醫啦
我上次問獸醫可唔可以自己用抗生素
佢話好易用錯量會死
不過樓主睇錢份上都係唔會啦
回復

龜苗注射難度好高,唔建議。慶大霉素主要醫腸胃病的。
你首先要確定系咪肺炎,一般來說肺炎會側浮,長期呆在淺水處或者拒絕下水,口腔和鼻腔有分泌物。
如果確定喺肺炎唔想洗太多洗費可以嘗試如下:
1、日常放系黑暗安靜處室溫干養,唔好放系空調房,有條件日頭比佢曬曬太陽(淺水曬);
2、每日浸1個鐘的阿莫西林(買兒童用的阿莫西林沖劑就得),分量大概在250毫克藥物兌100-200ml,買D葡萄糖粉溶入水度添,分量按說明;
3、2-3日后睇睇有無好轉,有就繼續用藥2日,然後停藥放翻入缸順其自然慢慢恢復;
4、無好轉,甚至轉壞,先唸辦法填喂少量食物吊命,換頭孢類藥物如頭孢克洛幹混懸劑,分量同上。
回復

回復 4848 的帖子

have a look at these books, can give you better understanding of turtle disease

我想買返本  發表於 2011-6-28 22:24
回復

全部大陸出版 香港好少有得買

去二手書店問下
回復

有一本銅鑼灣有得賣...我尋日先睇完~
回復

They got the last two in Causeway Bay
回復

But you can order them at Taobao
回復

8ways 發表於 2011-6-27 20:49
唔駛估, 佢網上價同香港買差不多, 睇完網上介紹再睇價錢先評貴唔貴.

我係其他forum見到你賣緊呢隻產品,
係咪300劑裝$195,
600劑裝$295?
你之前講過話效果好好、好意想不到?
我同呢度好多龜友都有興趣知多D,
可否具體講一下有咩效果?
回復

當然可以啦.
Reptaid的發明是為了針對爬行動物的健康問題。它成份包括各種油和特別草藥, 來對抗寄生蟲,上下呼吸道感染,口腔腐爛,免疫問題,眼睛的問題,全身乏力,食慾不振,性慾下降等。爬行動物飼養者,獸醫,繁殖者和進口商都驚嘆於它的效力能幫助恢復爬行動物的健康比較單用抗生素實際多. 。早在2010年使用擴展到兩棲動物,目前正在成功地使用在青蛙和蟾蜍。而在其網頁內亦有詳細解釋同介紹如何正確使用, 包括多種爬行動物如水/陸龜, 水龍, 鬚獅, 守宮, 變色龍, 兩棲, 蛇及大蜥等.

成份:
橄欖葉 - 有助於保持感冒和流感在海灣,支持免疫系統,高抗氧化劑。橄欖葉是一個極好的抗微生物,將殺死病毒和細菌。
白芥子 - 用於在發燒,感冒和流行性感冒。幫助移動急性條件,從身體更迅速。
黑籽 - 總滋補中藥以其對呼吸系統,胃和腸道,腎臟和肝臟,循環系統和免疫系統。
Pau D’arco- 南美草藥,用於寄生蟲和真菌。也用於乾咳,抗炎和血液淨化。我們也使用這種藥物為它的抗菌性能。大劑量或繼續使用本產品可能會導致流產在懷孕的動物。
丁香 - 要排除體內的任何微小寄生蟲,舒緩腸道。強大的殺菌作用。
葡萄柚籽提取物,用作一種寄生小寄生蟲。具有抗細菌,抗真菌和抗病毒特性。欲了解更多信息,請 www.biochemresearch.com
酒精 - 要帶出藥材屬性。
蒸餾水

回復