香港龜友論壇

查看: 2002|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

偏食的問題

樓主
我一路以為我隻豹仔係有病!最初我一路以為佢唔適應,所以每日訓得好多,食得好少野,
唯有觀察啦,一直保持無變過,但只選食菜唔得架,唯有開始溝糧,佢依然只係選擇食菜,而且有糧的菜仲只食幾口就去訓,見佢三、四日無正經食過野,心軟咪又比條淨油麥佢,點知一下子食左半條,個日仲周圍走左成個鐘,真吹脹!
咁我究竟可以點樣引佢食糧?無菜比佢食連身都唔肯起,我可以點呢?佢本身有無可能有蟲?我應該可以點杜?
沙發
覺得有問題, 可以拎去睇醫生CHECK清楚。
回復

板凳
我隻豹都係唔肯食野...
初時以為佢便秘...影響食慾...
但係e家屙到又唔多食...
連菜都一啖起兩啖止...
最鍾意食1粒水果糧就走去訓...
真係無辦法...唯有睇住佢訓...
回復

地板
餓佢係一個好方法!
狠心三日 必有改善!
我隻都係咁!
回復

有時真係好硬頸ga,我d豹就乜都食,
但隻盾唔食就係唔食,體重一直下降,仲以為佢有病,
但之後試下比d生菜、油墨就食到不停,
真係無計,而家唯有加少少呢d菜再加M糧囉!
回復

覺得有問題, 可以拎去睇醫生CHECK清楚
回復

有時真係好硬頸ga,我d豹就乜都食,
但隻盾唔食就係唔食,體重一直下降,仲以為佢有病
回復

烏龜的 發表於 2011-11-26 08:51
餓佢係一個好方法!
狠心三日 必有改善!
我隻都係咁!

我隻已經絕食左4日...真係令人擔心...
回復

好可憐!!
回復

好多人以為 "餓佢幾日" 係最好既方法.

係! 如果你隻龜健康冇病, 呢個係最好既方法!!!

但係如果你隻龜有 呼吸道疾病 或 爆緊原蟲, 你餓佢 反而害死佢!!!  (冇足夠維他命、蛋白質及脂肪會降低抗病能力!)

而且D賣龜老板, 包括白髮都同我講過, 病龜餓2-3日完全冇問題, 但餓4-5日之後再要佢開口就有困難!!  小心.

病龜在佢病果時,都會食小小自己中意既食物, 養過寵物既人都明白呢個道理, 包括人病左都係咁.

所以最好都係比超人、白髮、論壇醫神Windleave、或者醫生 睇睇你隻龜有冇病.  又或者,有理冇理都杜左原蟲及寄生蟲先...

我D龜初初都係同你一樣, 我聽人講"餓佢地幾日啦", 我就把心一橫, 出trip 去外國8日, 叫屋企人淨係餵糧, 唔餵菜, 點知返黎後都唔肯食!!!  我就即刻強餵杜蟲及杜原蟲藥, 第二日就開始食返野, 跟住日日都食糧, 我隻盾由65g 肥到124g!!!

記住: 健康既龜會好大食, 你唔比佢菜, 佢就狂食糧, 如果冇糧連屎都食!!!   唔健康既龜淨係食小小自己中意既食物+狂訓.

師兄,請問你用咩藥,杜蟲及杜原蟲??  發表於 2011-11-26 22:46
睇黎杜蟲真係好緊要!!! 其實有無話定時杜一次..還是有拒食症狀先考慮?  發表於 2011-11-26 18:13
回復

回覆 leohk00296

我用~~

杜原蟲: Metronidazole  3~5mg per day
杜寄生蟲: Flubendazole 3~5mg per day
回復