香港龜友論壇

查看: 1670|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

16吋ge缸........

樓主
我想問下一個16吋ge缸係大約幾多$$$,同有冇其他好d ge溫度計????唔該~~
沙發
16"既缸 睇你邊度買.. 荃灣就 $148內. 旺角應該再平d.
溫度計 買著通8~12蚊果d 都好準嫁喇..除非你要電子溫度計..
回復

板凳
148 = =?  水晶玻璃 定係 水你的老闆
一個普通既魚缸 魚街 18吋都只係7X蚊~
回復

地板
李子火鍋 發表於 2011-6-26 20:29
148 = =?  水晶玻璃 定係 水你的老闆
一個普通既魚缸 魚街 18吋都只係7X蚊~

148"內 "  我自己買20" 148 所以打個"內"字..
回復

刀刀 發表於 2011-6-26 20:37
148"內 "  我自己買20" 148 所以打個"內"字..

我明白,不過之前係全彎真係見過 個細細缸   賣一百幾十蚊
1X吋唔應該超過一百蚊,我都係想表達得更準確
我24吋 多你2蚊 @.@"
回復

李子火鍋 發表於 2011-6-26 20:53
我 ...

荃灣d野超貴. 器材仲變態..
不過我有時懶得去旺角 又要call貨車返 計返條數 其實差吾多. [除非掃貨]
剩買缸既話 條數一樣..  我比2蚊你 你同我換

[荃灣某水族 24" 248蚊  20" 148蚊. [奸商?]
回復

李子火鍋 發表於 2011-6-26 20:53
我 ...

我都有諗過開24" 或更大. 但係屋企個櫃 剩係容納到 20" [仲有個4"位放泵 同魚糧 雜位].
濾桶就放係張"登" 度.
回復

刀刀 發表於 2011-6-26 20:55
荃灣d野超貴. 器材仲變態..
不過我有時懶得去旺角 又要call貨車返 計返條數 其實差吾多. [除 ...

20同24 差咁遠既=.=!!!!!
會唔會係D 咩特別強化既玻璃~  
CALL貨車.... 你住邊度-0-?  
20吋 148 都唔係貴好多JA~  其他地方貴 20,30蚊唔算過份~  專做街坊生意 貪街坊唔鍾意出遠門去魚街買野~
回復

刀刀 發表於 2011-6-26 20:57
我都有諗過開24" 或更大. 但係屋企個櫃 剩係容納到 20" [仲有個4"位放泵 同魚糧 雜位].
濾桶就放係張"登 ...

20同24都唔係差好遠,半隻手掌位

講開又講, 其實我唔係好明有D師兄點解要為魚缸去買架買櫃  可能係城市人的通病  咩都只係諗住用"買"
我24吋缸 8成水位  就咁放係電腦機箱上邊
我連個載風扇既紙箱都頂到 12X8既缸全水壓

師兄你養咩龜 @@  
回復

李子火鍋 發表於 2011-6-26 21:02
20同24 差咁遠既=.=!!!!!
會唔會係D 咩特別強化既玻璃~  
CALL貨車.... 你住邊度-0-?  

20同24牌子一樣 都係果d 話就話日本野  [個紙皮 掉左了 冇睇到]
我住荃灣 近象山果頭. 拎住個24" 一定要call貨車 -_-  [貨車好似45~50蚊左右 ]
回復

李子火鍋 發表於 2011-6-26 21:08
20同24都唔係差好遠,半隻手掌位

講開又講, 其實我唔係好明有D師兄點解要為魚缸去買架買櫃  可能係城市人 ...

我養巴西 17"缸. 20"果個養魚的
回復

刀刀 發表於 2011-6-26 21:10
我養巴西 17"缸. 20"果個養魚的

象山..都幾入下=口=........我都有朋友住果頭,我睇完地圖都唔知係邊度~只係見到一條叫象山公路

師兄男仔要練下體能啦 = V = 我24吋都係咁拎住返屋企啦~   仲行左成個鍾魚街   不過第二日手痛....始終呢個係耐力問題  唔係氣力問題

最衰係魚缸唔重...但係咁大個拎上手好唔自然 感覺好難拎... 拎一陣都有累的感覺

17吋養巴西...咁你隻巴西仔應該仲係小朋友 @@  咁你又有養咩魚,我都有養魚嫁WO
回復

李子火鍋 發表於 2011-6-26 21:32
象山..都幾入下=口=........我都有朋友住果頭,我睇完地圖都唔知係邊度~只係見到一條叫象山公路

師兄男仔 ...

象山好入丫..個魚缸 唔係重,我20" 都單手抽住行. 但係好易撞到野 好[狼背]
一陣整爛左 真係..喊都無謂
我巴西 都算小朋友丫. 都係7cm左右[背甲] .  遲下都換缸.
我20"個缸 養..11條米奇,5條紅連燈 .1條三角仙
回復

刀刀 發表於 2011-6-26 21:35
象山好入丫..個魚缸 唔係重,我20" 都單手抽住行. 但係好易撞到野 好[狼背]
一陣整爛左 真係..喊都無謂
...

係丫!!! 超狼背....所以拎得好辛苦~  同拎好重既野感覺一樣咁辛苦   但明明又唔重= = 所以好狼背~

不過返屋企時 因為時間關係太心急  拎去洗魚缸時唔小心撞左埋牆一野  左下出邊個角爛左...好在裡邊有D膠係度...但我唔放心...再痴D 玻璃膠落去 (內外都痴)~  當堂放心晒

巴西如果你好淺水養既話有無考慮過就咁放佢係屋企行黎行去
我見有D人係咁做  我仲問佢會唔會得閒 綁條紅繩落樓下 "了"龜

我24吋    刀背旦X1     燈魚 唔超過十     米奇 2X   玻璃貓X2    蜜蜂魚X4   鬥魚X1  紫水晶蘋果螺X3    蜜蜂蝦X1  藍蝦X1  虎紋蝦X8  仲有條叫豹 唔知咩~ 豹紋既,成條好搞笑...睇落好似得個頭同個身~   但成條就係咁短 -口-
回復