香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: sooni
打印 上一主題 下一主題

新龜開口問題

而家在公司,我0030回家再開post問,做野先。
回復

總之未開口就唔好換水換得咁密,食蝸本來就屬於比較害羞嘅龜種,適應期未過最好少打擾為妙,就算一個星期唔換水都唔會有問題,開左口日日換都得。
餵龜糧唔開口試下比細粒d嘅蘋果螺,佢地好鐘意食,我就用zoomed細粒糧開口的。
回復

力蘇仔 發表於 2011-6-26 17:33
總之未開口就唔好換水換得咁密,食蝸本來就屬於比較害羞嘅龜種,適應期未過最好少打擾為妙,就算一個星期唔 ...

等我仲以為話日常換水,原來講未開口...@@
回復

已經是第十三日了...隻食蝸都係未食野....
試過用好多唔同既野引佢都唔得...有係佢面前餵過另一隻....但係佢依然唔食...
但係佢重係有氣力既,雖然訓得幾多,但見佢爬來爬去都無味問題咁...只係唔多願落水....
有無ching有咩部見可以幫幫手...
小弟萬分感激...
回復

sooni 發表於 2011-7-2 00:34
已經是第十三日了...隻食蝸都係未食野....
試過用好多唔同既野引佢都唔得...有係佢面前餵過另一隻....但係 ...

我隻油彩都係咁...

試過Zoomed 唔得...(另一隻係佢面前食都唔理)
今日試左蝦干,佢肯食啦...!!

岩岩有師兄介紹 命脈開口
聽日我會去買 命脈 試試~
回復