香港龜友論壇

查看: 28564|回復: 54
打印 上一主題 下一主題

讓龜隻冬眠要注意的事項~

樓主
(水中情luke原創)

有說龜龜沒有冬眠過長大了便會不育!

有的更說龜龜不冬的話會縮短壽命!

不竟, 龜既是大家的朋友,亦可以是大家的財產,

當中不乏的更是價值連城物種!

幾個月見不到他...?怎麼會捨得!

讓他整個冬季獨自支撐...? 你可會放心?!

決定要給龜隻冬眠的朋友要注意:

視乎龜隻的種類及年齡,找尋合適的冬眠方法。

健康狀態:

夠壯的才適合進入冬眠,冬眠前亦要確定龜隻的便便已排清,

否則長時間後會令腸道腐壞的!相反稍有毛病的,

(如:四肢乏力、雙目無神、屙嘔食滯、身上有傷...),都不適合冬眠。

理論上:

冬眠對龜隻及飼主來說都有很多好處,但同時亦存在一定的風險,

不時有人同我講,說他的愛龜冬眠後就會,

(不進食、雙腳/手冇力、開唔倒眼...甚至死了!),

因此選擇應否給龜隻進行冬眠,乃是飼主每年過冬前的一大課題!

我認為:

因為龜苗儲存的能量有限及體質較弱,是不宜作長時間冬眠的,
而因為香港的氣候很少會有持續的寒冬, 而較好的做法便是給他們"渡冬"了!

渡冬:

首先, 如常用地為冬眠作好所需的準備,可將 : 椰泥/泥炭土、枯葉、

水苔及細樹皮等混合(成份會視乎個人經驗及喜好有所不同),

置於箱內的厚度不少於10cm(視乎龜隻的大小而增厚),保持較低的濕度(不能全乾的),

當準備好後便讓挑好的龜隻自行挖掘藏身,安全起見我會在"地面"放置少水盤,

然後每天觀察土的變化及定時少量地補充水份於泥土上,

而每隔十數天(或挑一個較暖的日子)便挖出龜隻,

用和暖水(接近室溫的)將其喚醒及補給食物和飲水,

如果一切都妥當, 清好腸胃後便可繼續讓他渡冬了。

注意:

特別寒冷的天氣不要把龜挖出,以免溫差太大對其產生傷害!

亦可視乎龜隻對冬眠的反應增減冬眠的時間, 必要時就需要立即升溫停止冬眠。

評分

參與人數 8威望 +35 收起 理由
tiffany_john + 1 掃盲帖
turtle_2014 + 1 多謝分享
龜蛋一名 + 1 多謝分享
jellyfish + 10 答了我想問ge野
名種龜 + 1 多謝分享
神之水滴 + 10 Thanks
william + 1 多謝分享
sing1544 + 10 多謝解答

查看全部評分

thank you very much!
回復

多謝分享,幫左我好大忙!!
回復

回復 mamalena 的帖子

升溫到正常的溫度
回復

咁如果唔俾佢冬眠,應該點做?
回復

chillycc 發表於 2012-3-14 20:24
我以前隻巴西龜冬眠之後咩都唔肯食,,,唔知係因為以前食開遊來遊佢嘅魚仔定係病,俾豬肉牛肉同飯佢都唔肯 ...

其實有無方法可強行餵食?
回復

小黑 發表於 2011-12-6 13:14
但係D龜通常食完要幾日後先便便,咁咪要連續幾日整醒佢?

i下?但我果隻幾乎即食即痌。
回復

lisamama2002 發表於 2011-12-5 11:53
巴西養左幾年啦,過冬時晚上放膠箱用厚毛巾蓋著,白天就比小小水佢飲或少少食物睇佢食唔食[都是唔食就1小時倒 ...

咁會唔會凍親佢架?
回復

謝謝分享......睇來我只黃額盒龜不是適合冬眠的一類,,,,,,
回復

叫翮佢浸完水後, 不加食物比佢再訓得唔得

ok  發表於 2013-1-23 04:27
回復

win0607 發表於 2012-8-8 10:51
師兄請問依家呢啲天氣係唔係唔應該放太多椰泥呢.....我發覺我啲龜龜日日都係泥入面唔扒出嚟....... ...

試下比個洞,
食完就想訓,
隻隻都係一樣
回復

師兄請問依家呢啲天氣係唔係唔應該放太多椰泥呢.....我發覺我啲龜龜日日都係泥入面唔扒出嚟.......
回復

thx
回復

回復

好詳細~唔推唔得, 多謝
回復

thank you so much~~~~~~
回復

我以前隻巴西龜冬眠之後咩都唔肯食,,,唔知係因為以前食開遊來遊佢嘅魚仔定係病,俾豬肉牛肉同飯佢都唔肯食,最後好耐佢就餓死咗喇。。。好慘呀。。。而家我又養一隻,希望可以成功
回復

thx
回復

可以用報紙嗎?如果用報紙係咪同樣地放約10cm高再放龜龜係上面等佢自由發揮就得??
回復

thank~~~
回復