香港龜友論壇

樓主: waiman
打印 上一主題 下一主題

牧草的應用之討論

18cm 盾算是亞成體?
回復

zzz380 發表於 2011-6-26 16:05
18cm 盾算是亞成體?

若跟 waiman 師兄所言 達至成體一半的體積是 "亞成體" , 你的已達標了!!

據書 盾 12-14吋 ( 即 36 cm 左右 ) 變有生殖能力
回復

benlc 發表於 2011-6-26 02:34
以個人睇法就如 waiman 師兄所講 :-

1) 提高纖維含量, 作用是使龜的腸胃保持蠕動活躍.

不一定是零負擔, 因為剪碎牧草, 始終都係會有尖, 硬, 凌角的部份, 而幼体腸胃腸道壁細少又薄, 故有一定傷害的風險.
而且剪碎干牧草, 除了理論之外, 是否真的對幼龜有助呢? 也是一個問題.

如我自己的幼体, 我就試過剪碎干蒲公英, 車前草, 用15%, 試了三週, 發覺其排便週期不變, 進食會輕微減少, 而体重及增長速度下降, 我覺得此時干草無助, 所以我停用.

估計是幼体腸道短皺摺少, 自己本就輕易蠕動, 根本不需粗干草幫助蠕動; 而亞成或以上的龜因腸道長皺摺處很多, 因此要干草幫助蠕動.

回復

>而對於亞成的確認 , 個人認為配以隔日或隔兩日的餐數去飼養 , 當中留空停餵的就配淨乾草作填肚之用 , 都是我
>對 " 亞成體 " 的養法 , 而亞成的確認 , 以我的幅頭來算 , 25cm 的底計也算是亞成吧 , 但對草的需求也算是大量
>而不是小量 , 以控制其生長.

是的, 亞成就算用干草, 也應隔日喂.  但原因是亞成以上的龜消化過程緩慢, 為了防止因新進食的新鮮食物推壓, 而將之前都還沒充份被發酵及益生菌來消化吸收的食物排了出去. 簡單來說, 是避免中斷破坏龜吸收營養的週期.

至於對草的需求之量, 就不是大量小量概言的問題, 而是据其每15天的實際增長情況, 作出相應的增減以控制其生長.
回復

而對於亞成的確認 , 個人認為配以隔日或隔兩日的餐數去飼養 , 當中留空停餵的就配淨乾草作填肚之用 , 都是我對 " 亞成體 " 的養法 , 而亞成的確認 , 以我的幅頭來算 , 25cm 的底計也算是亞成吧 , 但對草的需求也算是大量而不是小量 , 以控制其生長.

是的, 亞成就算用干草, 也應隔日喂.  但原因是亞成以上的龜消化過程緩慢, 為了防止因新進食的新鮮食物推壓, 而將之前都還沒充份被發酵及益生菌來消化吸收的食物排了出去. 簡單來說, 是避免中斷破坏龜吸收營養的週期.

至於對草的需求之量, 就不是大量小量概言的問題, 而是据其每15天的實際增長情況, 作出相應的增減以控制其生長.

回復

回復 benlc 的帖子

THX A LOT~不過有排先有繁殖能力><
回復

9CM 以下 草粉
10CM - 18CM   草粒
19CM 以上 牧草 / 草粒
回復

大哥,你的意建真係不錯,,,獲益良多
回復

綠冒mc 發表於 2011-6-28 20:00

大哥,你的意建真係不錯,,,獲益良多

寫左咁多都無咩人回 , 以為無人睇 tim , 好彩仲有師兄支持 .

回復

benlc 發表於 2011-6-28 09:04
寫左咁多都無咩人回 , 以為無人睇 tim , 好彩仲有師兄支持 .

有架, 我都支持你架.
回復

benlc 發表於 2011-6-26 15:34

C兄
你"好耐以前用來餵龜的組合"有那幾種成份
回復

waiman 發表於 2011-6-27 01:46
是的, 亞成就算用干草, 也應隔日喂.  但原因是亞成以上的龜消化過程緩慢, 為了防止因新進食的新鮮食物推壓 ...

咁CHING;
我隻豹豹8.5CM都吾係幾應該食牧草?(好碎的)
回復

~sum~ 發表於 2011-6-29 21:01
C兄
你"好耐以前用來餵龜的組合"有那幾種成份

草加南瓜加野菜
回復

回復 ah林-3- 的帖子

文內咪有Lo.
回復

各位大大,獸醫教我用磨機將乾牧草打成粉,撈埋菜,迫佢地食

我覺得好有效,而家 d 屎靚過以前好多,亦無見過有爛屎了
回復

hongie 發表於 2011-7-1 00:29

我覺得好有效,而家 d 屎靚過以前好多,亦無 ...

請問係邊一種磨機?  係咪即係普通blender? 榨汁機?
如果唔係係邊度可以買到呀?

同埋除左用牧草攪到變草粉, 用zoomed草粒攪又可以嗎?

Thanks
回復

hongie 發表於 2011-6-30 11:29

我覺得好有效,而家 d 屎靚過以前好多,亦無 ...

直接買草粉咪得Lo.

如果你有纖維高既食物比龜, 例如蒲公英, 車前草, 咁根本就唔洗用草粉, 草粉你用來配合只能供應低纖維既菜而提高纖維.
但草粉不能控制增長, 不能控制隆背.
回復

waiman 發表於 2011-6-25 13:23
牧草的應用之討論.

大家都有興趣研究如何使用牧草, 所以跳過來單獨開這個專題.

好文, 同意, 多謝!!!  論壇冇你會死左好多龜.
回復

謝謝分享我想問下除左軟身小莖梗的 Timothy hay (提摩西草)之外,仲有邊隻乾牧草較軟,之前買左粗莖梗,因我見之前龜龜的便便有牧草係消化唔到所以而家打到變粉
回復

yukiyuki 發表於 2011-9-7 05:14
謝謝分享我想問下除左軟身小莖梗的 Timothy hay (提摩西草)之外,仲有邊隻乾牧草較軟,之前買左粗莖梗 ...

用牧草, 就係為左令佢消化唔到.
回復