香港龜友論壇

查看: 7944|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

水果糧一問

樓主
請問食水果糧是否完粒給龜龜食。水果糧有無營養。
但怕食後龜龜不食主糧。有無水果糧介紹。
沙發
Kabc 發表於 2011-6-23 00:09
但怕食後龜龜不食主糧。有無水果糧介紹。 ...

水果糧營養齊全. 糧就少食為妙.

完粒給龜龜食, 亦可以整碎佢撈菜.
回復

板凳
Kabc 發表於 2011-6-23 13:09
但怕食後龜龜不食主糧。有無水果糧介紹。 ...

師兄,可以浸淋先餵,水果糧營養就是太好,所以無事無幹都係一星期餵一至兩餐好喇,仲要最好係點到即止,不過最重要都係睇住條生長紋黎餵,爆緊就最好唔好餵,其實水果糧好香,可以用黎教食草的開始都不錯,而磨碎當粉咁撈菜亦一樣可以丫
回復

地板
回復 waiman 的帖子

多謝解答!
回復

回復 benlc 的帖子

食多咗營養會否過多做成危險!
回復

waiman 發表於 2011-6-23 15:09
水果糧營養齊全. 糧就少食為妙.

完粒給龜龜食, 亦可以整碎佢撈菜.

請問T-rex 哩隻係咪都係水果糧黎?

http://item.taobao.com/item.htm?id=4570984743

係咪通常d彩色一粒粒都係水果糧黎?
回復

Kabc 發表於 2011-6-23 15:32
回復 benlc 的帖子

食多咗營養會否過多做成危險!

其實依個網都有師兄以水果糧作主食,看相無乜大問題,只是起了釘而且
回復

[img][/img]
此水果糧可不可靠
回復

Kabc 發表於 2011-6-23 22:10
[/img]
此水果糧可不可靠

我今日係水中情都買左:)
應該可靠架 雖然顏色鮮艷左D假左D~
但如果你鍚龜龜 你真係要比較下同試下D糧..

我聞過呢隻味係真係比KOMODO個隻英國糧好聞(可能我買蒲公英味就爭D啦)
我隻野就OK揀食 KOMODO個隻佢唔食
我聽日都會試下餵呢隻比佢!

不過都係果句啦~呢D糧唔係FOR主食架~
太有營養龜龜個殼會唔靚 誇D會瓜柴!!

小弟係養龜新手 講錯請指正!
回復

leungkenny 發表於 2011-6-23 04:58
請問T-rex 哩隻係咪都係水果糧黎?

http://item.taobao.com/item.htm?id=4570984743

T-rex, 同Rep-Cal呢兩種都係非常好的水果糧, 兩隻香味一樣, 不過Rep-Cal比T-rex香味重好多.

T-Rex飼料成份合理及適口性良好, 適合平時一般食用.
Rep-Cal適口性比T-Rex稍差, 蛋白質偏高, 不能當主食, 只可當補品, 龜体力病弱時食Rep-Cal非常好.

thx!!!!  發表於 2015-6-14 11:20
回復

我自己就用T-rex, Rep-Cal, ReptoBoost, NutriBAC, Rep-Cal D3鈣粉.

T-rex, Rep-Cal, 一週只比一次, 比T-rex 1粒, Rep-Cal 1粒, 只共兩粒, 整碎撈菜; 目的只係令佢地保持會食呢D味道D糧.

Rep-Cal D3鈣粉就一個月比一次, 搖幾搖, 鬆開個盒蓋少少, 蓋鬆開不到一半, 拍下個盒令佢飛D微塵咁出黎, 意思意思, 少到十份一粒火柴頭咁少, 少到幾乎冇; 目的只係令佢地保持會食呢D味道.

NutriBAC一週只比一次, 每次比一粒火柴頭咁少.

ReptoBoost就万一有腸胃病拉希時至用. (重未用過).
回復

我自己就用komodo1週2次
回復

waiman 發表於 2011-6-24 01:13

我自己就用T-rex, Rep-Cal, ReptoBoost, NutriBAC, Rep-Cal D3鈣粉.

非常有用    好詳細!
回復