香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: Star
打印 上一主題 下一主題

龜b食牧草

kinsumc 發表於 2011-6-24 12:29
我想問,牧草係咪都分好多種類?比邊種佢食最好呢?

牧草當然分好多種類, 各各有唔同既成份, 蛋白質, 同纖維.

冇話邊種好, 係要睇龜的情況.

就好似有人問, 食飯D餸, 邊種好? 你話啦邊種餸好呢?

大家都希望問到邊種好, 邊種牧草好, 然後就Le種種日日食. 咁樣係唔得架.

回復

waiman 發表於 2011-6-25 03:02
牧草當然分好多種類, 各各有唔同既成份, 蛋白質, 同纖維.

冇話邊種好, 係要睇龜的情況.

其實食牧草帶來壞處係 ? 該篇文章內述重點主食牧草出現負增長 ,當然要龜 b 食100%牧草成長當然堪虞 ,但若配已沙律形式左撈右撈 ,情況就會大逆轉.
當然每個地方每個人每個要求及手法都不一樣 ,餵的東西亦會大為不同 .

waiman 師兄養的是什麼龜??
回復

benlc 發表於 2011-6-24 20:49
其實食牧草帶來壞處係 ? 該篇文章內述重點主食牧草出現負增長 ,當然要龜 b 食100%牧草成長當然堪虞 ,但若 ...

已綜合回, 請去以下的Link, 謝謝:

牧草的應用之討論
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1991&extra=

---

我養黃金歐陸龜:

回復

waiman 發表於 2011-6-25 13:29
已綜合回, 請去以下的Link, 謝謝:

牧草的應用之討論

最尾果隻真係金喎
回復