香港龜友論壇

查看: 1666|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

求教點打理隻巴西龜

樓主
我家姐鋪頭養左隻巴西龜, 連尾連頭約14CM長8CM闊

前日我上我家姐鋪頭(第二次見佢)發覺佢長期收埋自己係個假山度
問個店員, 原來佢往日都比較精靈,成日爬上假山上面發呆
但農曆新年番來後靜左好多,成日係伏係假山下面唔郁
眼睛長期閉上
個店員一星期番1,3,5的,佢話真係有2星期未見過龜龜食糧
我倒幾粒擺係佢面前佢都唔食

到左今日, 我帶佢出去附近公園曬太陽(冇乜陽光,順便透透氣)
龜龜係個膠盒入面活躍左好多,又肯開眼, 只係間中會用前腳抓臉
原本佢都係收埋自己係個假山入面,但我囉走個假山佢先肯活動下,四圍爬
如是者曬左45分鐘,我就帶佢番鋪頭
但一番到鋪頭佢係閉眼

呢度有D佢既相, 佢睇落係咪好唔掂
同埋佢而家住個缸有水, 水位好淺, 未浸過龜殼
鋪頭入面有個燈膽,但只有25W, 壞左唔知幾耐
我已換成40W PHILIP叫佢長開

求求各位幫幫手教我點做, 我想佢健健康康

回復

沙發
水位要過背的, 否則龟壳會變形, 成日閉眼有可能係白眼症, 依家日夜溫差大要落暖管, 龟龟凍咗係唔食嘢嘅, 所以要加暖管恆溫.
回復

板凳
其實如果想隻龜健康同埋個殼靚嘅話最緊要係照燈唔係UVA係UVB
回復

地板
Kam999 發表於 2018-4-8 01:38
水位要過背的, 否則龟壳會變形, 成日閉眼有可能係白眼症, 依家日夜溫差大要落暖管, 龟龟凍咗係唔食嘢嘅, 所 ...

就算呢個SIZE都要?
咁有個同佢體型差不多大小的假山足夠嗎
回復

想佢健康就梗要啦 最好有.
回復

我暖管暖燈濾水器都開齊 仲久唔久修維他命同消炎藥 佢哋至生生猛猛㗎
回復