香港龜友論壇

查看: 3718|回復: 10

(求救)好擔心,龜好似白眼病!

各位,我隻龜仔大約一月前因雙眼腫,我帶左佢睇醫生,醫生話細菌感染引起眼腫,同唔夠維他命,前後共打左6針抗生素,見好返好多就唔駛覆診了。以為康復啦,但過左幾日佢左眼合埋左,而家兩眼都腫。前日佢打開左眼我望到裡面眼珠係白色的,又見佢少少張口呼吸,心諗佢應該感冒同白眼病,於是爬文後買左支genoptic眼藥水滴眼鼻,今日買埋龜精靈浸身,今日就少左張口呼吸,但都有少少氣聲。佢雖然眼腫睇唔清楚,但食慾非常好。
其實我哩次希望自己醫到佢,因帶親龜仔去睇醫生,醫生都只會幫打抗生素針(仲要係多年前肺炎時打果隻抗生素,而家眼腫又打同一隻藥),我感覺唔太可靠。:(
之前未帶睇醫生前,已滴過zoomed眼藥水,無效用才見醫生的。
請問我而家應該點幫龜仔?滴多兩日genoptic 眼藥水(而家叫gentapro) ?定係轉返滴zoomed眼藥水會比較有用呢?謝謝!
回復

佢張口呼吸係因為肺炎(可能係因為冷親)
眼腫好大可能係因為水質污糟而引起
所以你要注重水質同埋溫度
回復

因為無濾水器,我每日換水,有暖管
佢應該未算肺炎,我最擔心佢隻眼,都唔知點算好
回復

係咪冇晒燈啊  晒燈(UVB)或晒太陽可以令佢提高免疫力同抵抗力
一日換一次水太少喇
回復

我之前隻龟龟執番嚟嘅時候两隻眼都不能張開,
眼腫得很厉害, 我就用眼葯水給龟龟滴了两星期,
治文疗過程要乾養,龟龟會逐日好轉的.
以下是眼药水的牌子 IMG_20180316_221313.jpg
回復

係無咩機會晒,屋企得夜晚有人,只能夜晚晒燈太陽燈,盡量星期六日帶出街晒
回復

Kam999 發表於 2018-3-16 22:43
我之前隻龟龟執番嚟嘅時候两隻眼都不能張開,
眼腫得很厉害, 我就用眼葯水給龟龟滴了两星期,
治文疗過程要 ...

請問晚上放回缸內可以嗎,怕冷親
回復

要乾養, 可以用乾淨毛巾覆盖
回復

龜仔今朝開返眼啦,對眼無咩事,眼珠黑色的,雖未算好精神,但都精靈多了,感恩,我再滴多兩日眼藥水同浸多幾次龜精靈先!多謝你地
回復

有好轉就好嘞, 千祈唔好冷親, 得嘅話早午晚滴三次眼药水.  希望龟龟快啲好番, 健康精靈
回復

可以佢天生眼的抵抗力較差...
zoomed眼藥水有維他命A對眼睛有益...
平日隔幾日幫佢滴下都好
回復