香港龜友論壇

查看: 2609|回復: 12

急!急!急!龜龜感冒/肺炎要點算?!?!

我有隻龜龜有張口呼吸,而且好似好辛苦咁 有時會有聲,時大時細。
我見過佢呼吸時個鼻有D泡泡,可能係鼻涕
我試過將佢放很深少少既水 見到佢個身有D側。。。 但佢引可以沉落水
上網查發覺有D徵兆冋肺炎有D似,佢而家仲會食野,但活動少左
我要吾要將佢地分開?要吾要乾養?
除左睇獸醫,有無咩藥可以比佢?
回復

加温至28度先,跟住你可以揀睇獸醫/去友緣龜屋買藥,依家天氣凍,不太建議帶隻龜出出入入...
回復

大菜鳥 發表於 2018-2-6 20:04
加温至28度先,跟住你可以揀睇獸醫/去友緣龜屋買藥,依家天氣凍,不太建議帶隻龜出出入入... ...

但我嘅恆溫器最高25度。。。。
回復

寒冷天氣下、幼龜新養經驗不充足肺炎症状、唔建議乾養自己用藥喇

早些搵龜獸醫、我介紹土瓜灣動物醫院余醫生
http://faithfulvet.com/staff.html

寒冷天氣下、帯亀外出、除放入有蓋透氣
回復

deleted.....!
回復

kiken. 發表於 2018-2-7 02:36
寒冷天氣下、幼龜新養經驗不充足肺炎症状、唔建議乾養自己用藥喇

早些搵龜獸醫、我介紹土瓜灣動物醫院余醫 ...

收費幾多  ?
回復

我只知診金大約400
回復

kiken. 發表於 2018-2-7 17:24
我只知診金大約400

貴。。。用啊莫西林浸住先得吾得?
回復

kiken. 發表於 2018-2-7 17:24
我只知診金大約400

落樓大概$1700, 我前日我2月4日去了土瓜灣動物醫院余醫生

診金 $400, 但未包藥和化驗
回復

Jamie121 發表於 2018-2-7 20:41
貴。。。用啊莫西林浸住先得吾得?

如果唔能夠去睇醫生、試下問網友地獄火、麻煩他抽空一歩一歩指教和幫忙跟進病情、祝
回復

回復

(1)什麼都不做,聽天命。。死亡率95%,沒醫療成本;
(2)看獸醫,死亡率70%,因龜太細,打針不能,醫療成本幾百到一千幾百,因有診金,藥費,(針藥費,住院費。。。,逐樣計);
(3)問網友,死亡率60%,單憑一張相,沒人比你了解龜的狀態,用藥量多少?要用多長時間,溫度濕度環境。。。,醫療成本幾十元(自己執藥)
(4)拿龜去實體店看病買藥,死亡率50%,醫療成本幾十元

自己決定,係就要快,龜跟人不同,給你看到病徵已很嚴重
回復

waiyike1314 發表於 2018-2-9 09:02
(1)什麼都不做,聽天命。。死亡率95%,沒醫療成本;
(2)看獸醫,死亡率70%,因龜太細,打針不能,醫療 ...

謝謝~
回復