香港龜友論壇

查看: 1501|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

師兄們, 有關曬太陽既問題, 小弟好新既新手,希望大家見諒

樓主
小弟係好新既新手,諸多問題, 希望大家見諒。

問題一: 而家近日咁凍, 但我始終想比隻龜龜曬太陽, 我果隻係白唇同紅面黎, 我想問下, 佢地應曬幾耐太陽呢, 但我又好驚佢地曬太陽果陣會因為太凍而感冒, 其實正確方法應該點做呢?

問題二: 因為我隻白唇有角質化同腐甲既傾向, 我想乾養佢, 我見有人話乾養又唔係指0水份, 係咪即係注入小小既水份, 點到腳, 但唔好過龜殼呢? 同埋就算乾養, 係咪都唔好長期咁做呢, 因為佢始終係水龜?

唔該哂阿

回復

沙發

如果曬太陽嘅話唔好隔住玻璃曬直接係陽光底下曬
因為隻龜要吸收UVB但係如果你隔住玻璃曬嘅話
玻璃會阻隔UVB所以等於冇用
其實或者你可以買一盞二合一太陽燈有齊UVA & UVB
其實冇話要晒幾耐 太陽出嚟就開到太陽落山就熄燈
至於乾養嘅方法
我嘅做法就係夜晚擦完藥之後放喺個膠缸裏面一滴水都冇
之後就有得佢放一晩 聽朝搵啲清水同佢沖沖之後再放返佢落落龜缸
希望我能夠解答到你嘅疑問啦
回復

板凳
明白哂, 完全解決我既問題 !! thankssssss!!!
回復