香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: L_suet

想問下隻巴西龜d殼甩甩地,但有少少裂開,係咪正常?

呢排天氣又涼返d,驚佢隨時進入冬眠,唔餵食又驚佢捱唔過冬天。
回復

L_suet 發表於 2017-11-8 10:15
呢排天氣又涼返d,驚佢隨時進入冬眠,唔餵食又驚佢捱唔過冬天。

加温,28-30係養病最好温度
回復

大菜鳥 發表於 2017-11-8 17:25
加温,28-30係養病最好温度

加溫點加?可以照燈嗎?但我呢隻係巴西龜
回復

L_suet 發表於 2017-11-8 23:54
加溫點加?可以照燈嗎?但我呢隻係巴西龜

用暖管,如果水少也可以照燈,用溫度計監溫
回復

甩殼情況又嚴重左,求解答

現在的天氣照搽藥‘‘真菌淨‘‘,乾養一晚有冇問題。求解答

左上角甩殼情況又嚴重左,擦著左真菌淨,唔知應唔應該整甩佢,求解答

左上角甩殼情況又嚴重左,擦著左真菌淨,唔知應唔應該整甩佢,求解答

求解答

求解答
回復

聞吓有冇臭味 有臭就腐甲
回復

迷失雙臀 發表於 2018-1-12 23:40
聞吓有冇臭味 有臭就腐甲

都有少少味,有一塊就黎甩,可唔可以整甩佢?咁腐甲點算好?
回復

L_suet 發表於 2018-1-13 23:41
都有少少味,有一塊就黎甩,可唔可以整甩佢?咁腐甲點算好?

2、細菌性腐甲爛甲:前期現象是龜的甲殼處出現白或紅點(片),用鑷子輕按可以發現裏面很軟,而且龜會明顯敢到疼,有水狀流出並且有腐臭氣味,基本就可以確定是細菌性腐甲爛甲了。嚴重的龜表現停食,不愛動。

治療方法:發現此病也是先進行隔離,干養,給容器消毒。用工具把腐爛處甲殼挑開,將裏面腐爛的甲殼殘渣(液體)清理乾淨,嚴重者會流血,雙氧水反覆消毒幾次,用紫藥水,百多邦,眼膏等塗抹。每天1到2次。嚴重腐爛的龜或者用以上方法無效的龜可以直接用高錳酸鉀粉末塗在腐爛處 干養。嚴重的龜可以在飼料力投入適量的抗生素(頭孢之類的),要是龜因為嚴重腐甲爛甲導致停食,可以直接注射抗生素一周左右。

腐甲爛甲病情得到控制和好轉的現象是腐爛處沒有繼續擴大,腐臭氣味消失,挖掉的腐爛處結疤,變硬即為好轉。此時可以停止治療,以預防為主。
回復

回復