香港龜友論壇

查看: 2115|回復: 20

求救

琴日去完魚街買左個濾水器 點知太細 唔岩用 今日去買左另一個濾頂既 但係個馬達位太高 我個缸大概35cm高 馬達位高變相上位差唔多去到26先上到水 想問下咁多位師兄有冇方法可以解決呢個問題?已經買左第2個   再買就破產
回復

張圖打橫左唔好意思
回復

個泵幾多W?水位唔使咁高的,你要先用吸虹效應引水入個濾箱裝,當濾箱到達到一定程度既水,而入同出水做到個連接對流就得,(按圖個水位,如果你依家個濾箱已正常運作,你可以將d水抽返走的,只要唔低過入水濾頭就得),另如果你唔想注咁多水,可以用管駁管既方式,將入水濾頭橫放,再用吸盤固定係缸底就得,方式可參考下圖

回復

Ken_wong883 發表於 2017-10-15 22:57
個泵幾多W?水位唔使咁高的,你要先用吸虹效應引水入個濾箱裝,當濾箱到達到一定程度既水,而入同出水做到 ...

11.8,-14.4W  因為唔浸到個魔打 佢抽唔到水 個魔打個位又好高..... 因為我個濾頭係連魔打所以我唔知橫放得唔得型號係 AA39-65
回復

kenneth2912 發表於 2017-10-15 23:45
11.8,-14.4W  因為唔浸到個魔打 佢抽唔到水 個魔打個位又好高..... 因為我個濾頭係連魔打所以我唔知橫放 ...

11~14W夠的,我個濾筒先用緊6W泵泵水,魔打高可以從上先灌水到濾箱做吸虹效應(當中可能要短暫封住出水口先),直到泵抽到水就可以了,不過睇你既相應該已運作中。至於橫管濾頭官方應該無相關配置,真的要橫放最好先量好硬管既內徑先,之後買接頭同軟管自制,呢方面要手作了
回復

Ken_wong883 發表於 2017-10-16 00:39
11~14W夠的,我個濾筒先用緊6W泵泵水,魔打高可以從上先灌水到濾箱做吸虹效應(當中可能要短暫封住出水口 ...

咁如果我先張水浸過馬達 開著左先再抽水可以嗎? 咁樣個馬達會唔會壞?
回復

佢水位高唔過呢個位就開唔到 咁如果我開完先抽反D水出黎 咁work唔work?
回復

你買呢種係養魚用水泵,一般水位要比較高,否則馬達好容易燒。養龜最好用低水位潛水泵。淘寶入面有好多選擇,四、五十蚊已好好用,我已用了3年多。
回復

師兄你隻龜又唔係需要淺水養 ,你隻龜可以係水塘生活,可放多D水養,無需再賣水泵
回復

kenneth2912 發表於 2017-10-16 01:43
佢水位高唔過呢個位就開唔到 咁如果我開完先抽反D水出黎 咁work唔work?

中間支鈾應該係幫摩打引水上濾箱,所以要先高過佢,如果已運作的話你再將水位下降應該係無問題的,因個泵係主動式抽水,吸虹已成水就會係繼續被引到管內,除非水低過入水濾頭先會停。另龜缸用呢種魚缸頂置係比較傷神,如果唔想傷神就問店家換唔換到低水位既頂置比你(講明龜缸用既),好似下圖呢種,泵係潛水式泵,直接將泵放缸底即可

Big
樓主果隻AA應該係養魚用高水位,潛5到水?  發表於 2017-10-16 14:59
回復

Ken_wong883 發表於 2017-10-16 11:26
中間支鈾應該係幫摩打引水上濾箱,所以要先高過佢,如果已運作的話你再將水位下降應該係無問題的,因個 ...

我先試試開完再抽水 唔該師兄 另外想問下出水位太嘈可以點搞?
回復

SWK 發表於 2017-10-16 06:48
你買呢種係養魚用水泵,一般水位要比較高,否則馬達好容易燒。養龜最好用低水位潛水泵。淘寶入面有好多選擇 ...

收到 唔該師兄
回復

whampoa 發表於 2017-10-16 07:44
師兄你隻龜又唔係需要淺水養 ,你隻龜可以係水塘生活,可放多D水養,無需再賣水泵 ...

因為太高水位 我D龜加埋個台輕輕就爬到出黎
回復

kenneth2912 發表於 2017-10-16 14:13
因為太高水位 我D龜加埋個台輕輕就爬到出黎

哈哈,龜仔最强本領就是翻牆。
回復

kenneth2912 發表於 2017-10-16 14:12
我先試試開完再抽水 唔該師兄 另外想問下出水位太嘈可以點搞?

出水口接條軟管,直接將軟管插入水中就唔會有流水聲
回復

Ken_wong883 發表於 2017-10-16 15:08
出水口接條軟管,直接將軟管插入水中就唔會有流水聲

好 唔該師兄
回復

SWK 發表於 2017-10-16 14:48
哈哈,龜仔最强本領就是翻牆。

感覺呢個缸好似唔夠佢地用
回復

我個缸係24x12x14 呢個浮台可以嗎?
回復

kenneth2912 發表於 2017-10-16 18:49
我個缸係24x12x14 呢個浮台可以嗎?

如果你個缸24 x 12 x 14 (Inch) ,浮台40.8 x 24cm可以,但浮台有d大,建議預好其他設備位置先,如加熱管位置,濾頭,潛水泵等
回復

Ken_wong883 發表於 2017-10-17 10:33
如果你個缸24 x 12 x 14 (Inch) ,浮台40.8 x 24cm可以,但浮台有d大,建議預好其他設備位置先,如加熱管 ...

最尾買左個medium 30x18x5.5 cm既浮台
唔該哂師兄答我咁多野 希望以後大家多D交流
回復