香港龜友論壇

查看: 1583|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

請問我的草龜患了甚麼皮膚病?

樓主
各位大大,最近小弟發現家中的草龜頸上有-大黄點,這看上去不是天然的。表面有一白色膜。我不知牠身上的是腐皮還是疥瘡,暫時只跟牠塗了些龜精靈,希望各位大大指點一下迷津,救救小弟草龜,感激不盡!!!!!!!       

回復

沙發
有冇多幾張相?

睇落似腐皮,
你乾養左未?
回復

板凳
已乾養了。
回復

地板
https://www.hkturtle.org/forum.php?mod=attachment&aid=MzQ2NjgwfGIwZGU3OTVkZmVhNzFjZWM2Y2E4MzZmZGZkMzRlZTRhfDE3MTM5NzM4MjA%3D&request=yes&_f=.jpg

Big turtle 3.jpg (81.25 KB, 下載次數: 44)

Big turtle 3.jpg

Big Turtle 2.jpg (116 KB, 下載次數: 47)

Big Turtle 2.jpg
回復

你知道咩病未?

我之前隻草草好似都有過咁既情況.  用左碘酒搽 一日一次淨係搽傷口. 餵食前洗乾淨, 餵食時浸水1個鍾, 俾佢飲水同食野, 不過我通常浸3個鍾..... 好怕佢地唔夠水....

回復

幫佢搽左幾日必妥碘,依家好番了。多謝指教!
回復