香港龜友論壇

查看: 2008|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

[有圖]盾B 外形與健康急問

樓主
龜A

呢隻B上星期仲好活潑, 玩到反左龜都識自己反轉
但三日前痾左D 啫喱狀既屎, 然後好似冇乜精神咁
無論曬燈好, 曬太陽好...都係瞓覺, 唔願起身咁...
之後無論拎咩餵佢都唔食, 好勉強開口咬左小小又唔食...
已經同佢浸左Reptiboost, 龜箱平均溫度 早32~35度, 晚28~31度 (龜箱冷暖點), 濕度60-80%
請問各位大大睇個樣知唔知佢咩事 好擔心
呢隻5CM

龜B

同龜A同一個箱養, 佢食得行得瞓得好精神
只係佢底甲有個位好似凹左...
我曾經爬文見過D 結石龜底甲呢個位腫左...
所以我擔心緊呢隻盾B食得行得走得既龜B會唔會有D咩事
佢6CM

另外我每日同我D盾B浸水, 濕度平均都算高, 但由於用紅土關係, 好難知佢有冇痾尿
但浸水果時唔見佢有排酸... 屎就平時係龜箱到痾, D屎都算靚...
想問其實係咪吸收水分夠多, 佢就唔會點排酸架?

心急人上...盼各大大可以答我
回復

沙發
龟A似爆原虫,要用M药,一系去搵E生,不過睇E生5g佢等5等到咁耐
龟B食得走得行得毋須过份担心
底材我建議你轉用報紙
回復

板凳
爆原蟲
有咩特徵架...
咁我另外隻龜龜會唔會都感染埋 我隔離左佢先...
仲有咩我可以做架
回復

地板
應該問最快可以去邊買到m藥...但我怕亂用藥出事得更快
回復

m藥已買,請問份量大概係幾多?
回復

樓主隻盾B宜家點嘛?
有無睇醫生?好返未?
第一隻盾B脫水,好乾。
好少上來,偶然見到。有咩問題想討論下的,pm我拿wts,大家討論下。
回復

windleaves 發表於 2017-8-8 20:12
樓主隻盾B宜家點嘛?
有無睇醫生?好返未?
第一隻盾B脫水,好乾。

將粒M藥磨粉, 比左1/50左右咁多餵左佢食
第二日浸完水後佢開始食返野
而家生猛晒喇~ 仲成日自己周圍爬爬到反龜, 但佢唔係幾自己返翻轉囉
回復