香港龜友論壇

查看: 4334|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

盾臂養左一星期, 請教一下

樓主
大約個幾月之前行過旺角,見到D盾BB好得意想買
之後做左一個月research左右啦,關於盾臀既文咩都睇過晒
然後係淘寶買左D設備返黎
上星期終於正式入手左兩隻盾臂BB, 唔知男定女啦

現想請教以下設備有冇咩可以遺溜

龜箱:  淘寶木箱 80cm x 40cm x 40cm
通風:  電腦風扇改裝左個抽氣
溫度計:  有三個位置都有溫度計, 暫時溫度控制緊日間30~33度, 夜間26~29度 (有冷熱點, 但差距唔太大)
底材:   紅土+陶粒+小小樹皮 (龜龜頭兩日見到佢食左幾啖紅土...後來停左, 有冇事架?)
濕度:  大約75~85%左右, 睇過好多文, 有D話BB要高濕, 有D話高濕多菌... 而家一見濕度低有噴兩下水
         有兩顆細細既水生植物仔(淘寶)
食物盆:  淘寶偏身兜仔一個
水兜:    又係淘寶D造境盆仔(有樽插住自動補水果隻, 但我見到龜龜唔係飲水的, 係成隻走入去然後走出黎, D水因為紅土污糟晒)
遮光屋仔:  整左一間都幾大既洞比佢 (佢夜晚都會入去瞓下)
暖燈:       UVB: Hagen Exo-Terra 10.0 25w   
              UVA: 唔記得咩牌子燈100W, 因為研究過一稱話其實都係冇UVA
              夜燈: 100W (暫時未開過)
由於家中飼養位置經常照到陽光, 所以燈具暫時都冇乜點開過 (溫度暫時都KEEP到, 係怕冬天唔知頂唔頂得住)

糧食:  牧草(呢兩日食好少), 油麥菜葉(食到渣都冇), M糧(兩隻一餐搶一粒) 而家一日餵一餐(爬文話太快大唔好)

問題黎喇, 而家兩隻龜龜, 一隻就成日周圍走, 另一隻食飽就爬返入去瞓, 間中出黎曬下太陽
其實係純粹隻隻龜性格唔同? 我怕佢有病咋
而家每日都有浸溫水, 都見到佢地有D白白地色既野啡出黎
我想問而家上面既飼養方法有冇咩問題? 我只係想佢地健健康康長大 :) 第一次養

另外想問, 見到有D人可以養到盾臂高背得黎又唔隆背...想請教養既方法
因為自己覺得盾盾如果又高又圓個背隻好得意
但又諗, 龜高背既話活動能力係咪會低D? 因為好似重D咁
回復

沙發
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=153103
我自己的做法,燈你唔洗用咁高W數,夏天我基本只開UVB
冬天先有機會用100W咁高
回復

板凳
新手養陸龜,九死一生!
你要用十二分努力至得。
回復

地板
oooooo 發表於 2017-7-10 22:52
新手養陸龜,九死一生!
你要用十二分努力至得。

我知道啊...所以都唔敢養D大家話難度高既陸龜了
希望佢地生生性性啦
回復

walawala111 發表於 2017-7-10 20:39
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=153103
我自己的做法,燈你唔洗用咁高W數,夏天我 ...

我睇左喇, 但35-36度會唔會太高
我而家熱果個位大概都係32度左右咋

由於我放個位曬到太陽, 我都冇乜點開過D燈...
燈既W未試過真係唔知幾多先夠, 但我上網睇燈果D數據計左距離先買架 遲D落旺角買過啦唯有

另外我上有冇咩地方要注意同改下?
回復

另外其實幾點餵食好?
睇過其他人通話朝早餵...但由於要返工關係
而家只可以放工返黎浸完水先餵
回復

養龜最忌手賤,龜肯食糧就唔好轉返生果生口,
一轉就會出事,唔唔去都唔會好過。
回復

我3年幾前都係新手養盾b,到而家托懶都健康,純粹分享下
燈:夏天UVA用25w就夠,熱點keep到34度,見你話有陽光照到,陽光比一切燈具都好,但唔可以長期曬住,要有陰涼處比佢休息就ok
濕:我自己有濕控+放濕器,基本上香港夏天都已經好濕唔洗點放濕/噴水 (除非屋企開冷氣),熱點長期曬燈一定乾,其他位平均60-80%就ok
食:我自己冇餵菜,菜始終早濕,盾B唔太適合,但因為香所以實好鐘意食,好似小朋友見到薯條一樣既道理,所以不餵為妙。我自己就只餵M糧,份量大約係龜既頭size 2倍,BB可以隔日餵,到大隻d先每日餵,牧草就剪碎等佢口痕有得食 (我自己就養到2年半左右先餵牧草)
水:我隻盾都唔飲水,日日整到d水勁烏糟,所以早晚浸暖水是必需的,大約28度左右,排白色係酸,有得排係好事,排左先唔會結石。(猶其係魚街,d舖為左令d龜不斷食野去吸引人買,所以長期餵草,初期不斷排酸係好事,排番係舖頭食菜d酸)
希望幫助到你,祝盾B健康成長。
回復

感謝上面位師兄
早排有隻病左都有出post問,而家總算搞掂左精神返

但排酸問題係...到底龜龜係底材排左我唔知,
定冇酸排,or唔識排酸...
因為由養到而家除左第一次見佢浸水排過一次
就再冇見佢排過酸了...兩隻盾b都係
龜箱有水盤,有時都有見龜龜會落去濕濕水
但就係好耐冇見過佢排酸

除左呢個問題外,暫時都養得幾好(我諗)
回復

每日定時定候都有同佢地浸水
見佢地浸水果陣大字型嘆係度嘆到浸完都冇酸
回復

通常係白色,落左底材應該會見到
車前草 / 車前草粉都有助排酸,不過不宜食太多,較寒涼。

佢地舒服先會大字型嘆係度,係好事呀!
回復

我隻盾細果陣都唔係成日排酸,有時會屙左尿但通常你都唔知
回復