香港龜友論壇

查看: 2952|回復: 14

屋企太細,可以點?

我是新手,請多多指教

我有5隻15歲的巴西龜,屋企太細,可以點?

1.找人領養,又怕照顧得不好
2.拿去公園放就更加唔放心
3.運回大陸家,好似不合法

大家有咩高見?
謝謝。

PS 如果自己屋企有花園魚池就好。。。。。
回復

搬屋~~~~~~~
回復

運返大陸應該冇事吧? D人話走私走私... 都係走黎避稅. 巴西龜應該唔洗報稅吧?
回復

去海邊放生,俾佢地返美國老家。
回復

買樓搬大屋
回復

叠高, 去實X買大膠箱同層架, 曬太陽就輪流每隻起碼一星期一次放窗邊
回復

千其唔好放生呀!放落海佢好難適應,而且你搭船或者碼頭度睇下就知d水有幾污糟
有親戚係公園做,果度有個龜池(本身水池黎,不過有人放d龜入去),佢話入面d龜隻隻都病,見人行埋去就起勢咁跟住(應該餓左勁耐),有花王會捉d龜番去煲,所以放生無論放去邊度都係死路一條

其實可以放佢出黎行或者放佢係廁所,有朋友都係咁養左成十年,每日比佢落下水就得,又或者好似樓上ching 講話疊高佢都係一個好方法
如果真係唔得,你大陸有屋有人照顧到既咪帶番大陸,不過好似要攪d手續,自己google下
回復

公園的水池衛生咁差,充滿病龜,你將龜龜放去果度,即係要佢[送死]。

你嘗試[貼文]揾人領養,如果行不通再想辦法。

又或者聯絡[香港兩棲及爬蟲協會],睇吓佢地有無辦法幫到你。
香港兩棲及爬蟲協會
回復

marlin12 發表於 2017-6-20 21:30
公園的水池衛生咁差,充滿病龜,你將龜龜放去果度,即係要佢[送死]。

你嘗試[貼文]揾人領養,如果行不通再 ...

Many thanks!
回復

已經買了這個箱子,頂住先.
回復

同路人, 我屋企養左4隻6-7年,  有两隻大個我個頭, 同得一個盤咋,  週不時發出臭味, 每日換水換到手軟, 屋企人成日叫放生, 但我不是太捨得, 想找個有心人收養, 最好比我定期去探訪它, 我知要求多左,  我聽人講扲去大陸會給人做龜芩膏啊!我都希望可以有花園水池啊!
回復

其實好多人買龜既時候,都唔知道隻龜長大後,會變到幾大隻和需要多少空間。

最慘係街邊啲金魚舖,賣既都係呢啲成體好大隻既水龜(包括:巴西龜、斑龜、忍者龜、飛河龜、地圖龜、鱷龜)。啲人見到啲幼龜咁驕小可愛,又點估到幾年後會變到咁大,於是一次就買幾隻。

其實,有關既[愛護動物協會],應該去做多啲宣傳和教育(特別係去中、小學),畀啲人多啲養龜(甚至養不同動物)的概念,教育啲人唔好[貪得意]就買啲幼龜返去。

[利申] 以前,我都係果啲貪得意就買龜既人,果時唔知斑龜會變到咁大隻 和 服待呢啲[大爺]會咁辛苦。但係,現在已經[騎虎難下],唯有做個負責任既[龜奴]。
回復

marlin12 發表於 2017-7-3 20:40
其實好多人買龜既時候,都唔知道隻龜長大後,會變到幾大隻和需要多少空間。

最慘係街邊啲金魚舖,賣既都係 ...

贊同贊同
回復

TOTALLY AGREED
回復

回復