香港龜友論壇

查看: 1523|回復: 5

希望呢度ge朋友幫手睇下,感謝

一兩個禮拜前,我買左兩隻龜仔(5 - 6cm 左右大,老板話叫做西錦龜 - 水龜),比較細隻小小ge,買返黎第一日就唔食野、怕水、成日縮頭、伸腳,第三、四日就死左。

大隻小小ge,呢一兩個星期本來睇落好地地,好食得,又走得,三、四日前左右,開始唔食野、成日用前肢擦雙眼、長期閉眼不動、眼好似有一層白色膜、係水入面見到身上有好似一絲白色ge皮luck緊、呢兩日仲時不時伸頭張一張口好似唔夠氣咁、放水入面好似有d側身,上面呢d係我呢排觀察情況。

問以前老板佢就話水質問題,話我換水換得太密水太新,水要放幾日先好用(事實上我個人認同加承認呢個係主因)。

我自己上網睇過話呢d係白眼病、腐皮、肺炎等。我上淘寶問過又話可能係腸炎... 我就買左d龜藥(請看圖),暫時用過以下幾種:

- 護龜液(頭兩日、一日一次、每次45分鐘)<--- 老板教
- 土霉素(今日一次、一個鐘)<--- 淘寶賣家教
- Eye Drop (今日一次、三四滴)<--- 淘寶賣家教
- 用凍滾水養

- 上網有人話用阿莫西林...

暫時隻龜都係上面個情況咁,依家我專門買多桶放水放幾日之後先準備比佢用。聽日會有d葡萄糖到諗住比佢補充下能量。

我係大陸真係唔知問邊個,上黎呢度仲要翻wall...,請問下呢度ge師兄,隻龜依家咁樣係咩病?可以點醫?得返呢隻龜,好似就快死咁,我真係好想救返佢,好好地養落去。感謝!
回復

西錦龜對環境同水質要求比較麻煩,可以試下用土霉素加水,水岩岩好過背,每500毫升水加0.5克土霉素粉,每日在水中喂食,每次係水度沉45-75分鐘,然後乾養,連續10-20日試下。
回復

肺炎、用羅紅梅素和阿莫西林各一粒、開500毫升水、然後加溫28至30度、不用乾身養、
回復

vinsoon14 發表於 2017-6-6 23:07
西錦龜對環境同水質要求比較麻煩,可以試下用土霉素加水,水岩岩好過背,每500毫升水加0.5克土霉素粉,每日 ...

好多謝你師兄。

我會keep住呢個做法試下!
回復

hahapiu 發表於 2017-6-6 23:24
肺炎、用羅紅梅素和阿莫西林各一粒、開500毫升水、然後加溫28至30度、不用乾身養、 ...

多謝你師兄。

想請教下阿莫西林,可以用人用ge藥嗎?我自己都有用阿莫西林,如果可以,分量用幾多?

可以、各一粒份量  發表於 2017-6-7 01:07
回復