香港龜友論壇

查看: 2821|回復: 6

龜龜口味

你地啲龜龜鍾意食生果嗎?印象中見過有龜友的龜食橙照。我發現我隻草鍾情香梨,放幾片入水佢竟然好快食晒,其次係雪梨同萍果,不過都只係咬一兩下就走開。
回復

啲介紹話美洲水龟種意食berry類,但我兩隻蛋,養咁耐,從來都唔肯食齋(試過龜糧啲berry乾同菜),最鐘意食蝦乾同麥皮蟲乾。
生魚肉都勁食,但怕生蟲,呢家冇餵。
所以个人認為蛋龜係食肉獸黎既。
回復

80jason 發表於 2017-5-31 21:15
啲介紹話美洲水龟種意食berry類,但我兩隻蛋,養咁耐,從來都唔肯食齋(試過龜糧啲berry乾同菜),最鐘意食 ...

我去年買咗一小樽小蝦乾諗住俾佢食,呢度啲師兄話唔好喂咁多,點知一隻都唔食,聞下就走開,心諗呢樽嘢唔知點算好。殊不知今年過完冬就唔同晒,好鍾意食。為免佢食到肥晒,而家只一星期食一次,每次最多四隻。berry類未試過,下次屋企食時俾佢試下先。
回復

我隻巴西龜勁鐘意車厘子, 太水果啲橙,梨,西瓜唔食. 細個餵蕉肚瀉後以後得唔敢食.
回復

morikwai 發表於 2017-6-1 15:40
我隻巴西龜勁鐘意車厘子, 太水果啲橙,梨,西瓜唔食. 細個餵蕉肚瀉後以後得唔敢食. ...

巴西確係超雜食,細个果時養龜冇咁講究,飯,面包,餸頭餸尾(冇油)掉哂去餵,都同你食哂
回復

沙田鄂仔 發表於 2017-6-1 12:32
我去年買咗一小樽小蝦乾諗住俾佢食,呢度啲師兄話唔好喂咁多,點知一隻都唔食,聞下就走開,心諗呢樽嘢唔 ...

听聞蝦干唔好食太多係因為盐份過重
不過我覺得自已己餵蝦干俾2只蛋
都係偏多

回復

80jason 發表於 2017-6-1 21:40
听聞蝦干唔好食太多係因為盐份過重
不過我覺得自已己餵蝦干俾2只蛋
都係偏多

啊!原來蝦乾鹽份好高?淨係覺得好香。咁餵少啲,屋企食蝦嗰日都會切少少蝦肉佢食。
回復