香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: 鬼鈴音

寶寶可否不說【再見】

噢!!!!可惜,我都好中意由苗養起,真係有啲難度.........比較弱嘅苗真係好難養得耐尤其連糧都唔食嘅苗,R.I.P.苗我會睇情況,因為我都中意養唔同品種,我都跟據佢地頭嘅大細而定佢地糧嘅份量同次數,之後每餐再睇佢地上一餐食嘅量而再定份量,因為我都唔中意浪費,有時都寧願一日多餐少量我都試過,但一星期兩次又真係太少啦!!!
回復

master28 發表於 2017-5-26 11:16
苗仔一星期一次又太誇張一時太餓一時太飽長久有害無益  其實想養靚都唔洗去到咁極端 ...

多謝C兄提點,依家夏天會1星期餵兩次
回復

鬼鈴音 發表於 2017-5-28 12:09
【往生寶寶】~ 體重一直升唔到,有時也輕【1g】直至走時都喺買回來的重量一樣【11g重】, 師兄充心的一句 ...

多謝C姐提點,依家夏天會1星期餵兩次
想問下C姐1星期餵幾多次?杜蟲用咩藥?
回復

古羅洛斯 發表於 2017-5-29 21:36
噢!!!!可惜,我都好中意由苗養起,真係有啲難度.........比較弱嘅苗真係好難養得耐尤其連糧都唔食嘅苗{ ...

師兄 ~ 你說對,我以經更改餵食情況,進展得好好,謝謝關心  
回復

kb君 發表於 2017-6-5 10:29
多謝C姐提點,依家夏天會1星期餵兩次
想問下C姐1星期餵幾多次?杜蟲用咩藥? ...

喺一位叫做【Andrew 師兄】教我更改龜寶寶的餵食方法,首先磅一磅寶寶的重量,然後而寶寶的重量【十分之一】浸糧,再給龜寶寶吃,以【十五分鐘】為限,然後再減去的龜糧之【30%】,就將此【龜糧 70%】餵食寶寶,苗仔每天餵,大些可以兩天餵一次
而【杜蟲方法】喺一位叫做【SaBan 師兄】教我的,最重要喺知道龜龜有沒有【生蟲 和 生甚麼款蟲】才可以對準下藥,首先龜龜要驗大便才可以使用【藥物】
回復