香港龜友論壇

查看: 2246|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

求救,甜甜圈龜不吃東西,浮水面,無力

樓主
而家屋企有2隻甜甜圈,大約買左半個月,頭一個星期無好正常無咩事,活潑好動,又肯食野,但呢幾日有一隻開始唔食野(細龜),經常浮水面,個頭成日伸到好出,手腳有時有1隻縮入龜殼,游水個時好似好無力咁,有一次細龜係度浮個時另一隻龜(大龜)係咁係佢附近推佢,唔知係咪知佢有事,搞到大龜食野好似都小左同活動小左。

試過放係另一個位置,見佢大口大口咁呼吸,但我睇番佢又好似無鼻水,同埋無便便,唔知係唔係肺炎...  而家應該點做好

下面個隻係細龜,就係咁浮係度定哂

成日伸到個頭好出,貼住地

佢有游水,但係就郁一下浮過去

細龜近照

呼吸片
回復

沙發
游水打側身, 唔肯落水, 是肺炎表徵, 先分開兩隻, 再睇醫生, 可能兩隻都要睇, 以防萬一
回復

板凳
kwclau 發表於 2017-5-12 13:07
游水打側身, 唔肯落水, 是肺炎表徵, 先分開兩隻, 再睇醫生, 可能兩隻都要睇, 以防萬一 ...

其實游水打側身係指成隻龜90度游。。。?
回復

地板
睇個勢就應該係肺炎啦 其實肺炎可以自己醫
只要你去爬蟲舖買一種叫黑藥嘅藥水就得
但係如果你有經濟能力嘅話梗係最好帶佢去睇獸醫啦
回復