香港龜友論壇

查看: 2648|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

我隻草龜仔甩皮 頭頸甩皮

樓主
大家好,小弟剛剛新註冊,請多多指教!
隻草龜仔最近好似有甩皮現象,有用過龜精靈,但效果似乎不明顯,大家有無更好的方式可以一試?
希望有經驗的各位可以幫幫我,謝謝!
PS: 已每天換隔夜水

龜仔甩皮1

龜仔甩皮1

龜仔甩皮2

龜仔甩皮2
回復

沙發
試下用龟精靈直接乾身滴落去,待30分鐘才放回水中,可以曬太陽10至30分鐘,記得曬太陽前要加水,5係就會乾蒸隻龟,年中見5少人乾蒸左好多名龟,去哂天国的龟龟

熱心幫助應該要記一工  發表於 2017-5-5 03:41
回復

板凳
好的,等我試下先!
謝謝提醒同幫忙
希望隻龜仔快D好番!
回復

地板
建議用金黴素眼膏or 紅黴素眼膏塗抹傷口,然後乾養,每日浸三次水補充水分。補充一句,呢兩種藥膏我去到深圳嘅藥房先有得買!但效果肯定比龟精靈好!祝早日康服!
回復

龍神寺 發表於 2017-5-4 23:30
建議用金黴素眼膏or 紅黴素眼膏塗抹傷口,然後乾養,每日浸三次水補充水分。補充一句,呢兩種藥膏我去到深 ...

好呀好呀! 我都試下先!
但我依家試緊滴眼藥水,會唔會都有用呢?
而且佢D皮膚淺綠化,又唔肯食野,應該係咪受左感染?
有間賣龜既鋪頭教我用綜合救星,叫我開水沖稀,再用綿花查全身,每日查3次,我依家試緊,想問下大家咁樣係咪有用,謝謝大家!
隻龜仔已經15日無食野,雖然已經8-10歲左右,但我依然好擔心!
回復

唔好意思,未用過綜合救星,答你唔到。
回復

龍神寺 發表於 2017-5-9 17:46
唔好意思,未用過綜合救星,答你唔到。

唔緊要呀~~謝謝回覆
回復

我隻龜仔好番啦~ 仲大食過之前~~謝謝大家幫忙
回復