香港龜友論壇

查看: 1933|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

草龜 龜殼受傷 / 腐甲?

樓主

草龜 龜殼受傷 / 腐甲?佢大約一歲幾,兩日發現個背有少少花,但唔知係唔係損傷或者腐甲?行動冇任何異常。[attachimg]338939[/attachimg

回復

沙發
底的是生長紋,面的應該是真菌,睇唔清楚
回復

板凳
火水. 發表於 2017-4-27 09:42
底的是生長紋,面的應該是真菌,睇唔清楚

感謝回答!就係上面有一小個部份好似甩皮或者擦損,其實我日日都有換水。如果係真損咁點算?使唔使攞去睇醫生?
回復

地板
Anyone can help?
回復

我隻巴西同你既龜仔既殼有相當類似(唔敢講相同)既情況,去左搵中峰鋪頭幫手,老闆娘話係角質化,唔知你既龜係咪呢?
回復

Donald_Yip 發表於 2017-4-27 23:52
我隻巴西同你既龜仔既殼有相當類似(唔敢講相同)既情況,去左搵中峰鋪頭幫手,老闆娘話係角質化,唔知你既龜 ...

我以前都去中鋒睇,但係因為好遠,所以想起都問吓先。

想問下角質化同埋真菌可以點分別?其實摸上去好似刮花左個殼咁。我已經日日換水換嘢食點解都會咁?
回復

ari_wong 發表於 2017-4-28 13:01
我以前都去中鋒睇,但係因為好遠,所以想起都問吓先。

想問下角質化同埋真菌可以點分別?其實摸上去好似 ...

講真我都唔識,不過老闆娘賣俾我支藥膏上面係寫住"用於真菌感染"
至於水個個問題我都有問到,我同老闆娘講話自己至少兩日換一次水,全換,無濾水器,每次換既水至少放36小時,不過無陽光曬到
後來佢就建議我買左支去氯劑同硝化劑,前者係用作去氯氣,因為氯氣既存在而要曬水同養水,而既然D水始終有問題就買左支去氯劑安安落落。後者可以想像成殺菌劑,令水質更加乾淨。我捻如果你日日換水都係咁,可能無做養水既步驟,又或者同我一樣始終做唔足,亦有可能係水入面始終有過多細菌而造成。
報埋價俾你知,兩支野分別$40幾(去氯)同$90幾(硝化),500ML(好似),可以用到幾個月架啦都(每20升既水先分別要用4ML同3ML)
回復

Donald_Yip 發表於 2017-4-28 13:57
講真我都唔識,不過老闆娘賣俾我支藥膏上面係寫住"用於真菌感染"
至於水個個問題我都有問到,我同老闆娘 ...

唔該曬!會睇一睇點樣,可能下星期帶佢去搵中鋒。thanks!
回復

唔駛客氣,大家交流嘛
咦師兄我更正反個用量先
正確用量應該係
去氯:每20公升5 ml
硝:每25公升5ml
不過其實都係好少
同埋每隻牌子唔同 留意反
回復

Donald_Yip 發表於 2017-4-30 18:30
唔駛客氣,大家交流嘛
咦師兄我更正反個用量先
正確用量應該係

Thanks! 佢仍在觀察階段中
回復

請問中鋒係邊啊?
回復