香港龜友論壇

查看: 2761|回復: 17

[求救!]屋企人執到隻龜...

啱啱我屋企人執咗隻龜返嚟
唔知有冇師兄知道佢係咩品種?
之前完全未養過龜 依家唔知點做好....
想請教下各位我應該點做?
Thx!!!!!

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
地獄火 + 3 功德無量

查看全部評分

回復

似鑽紋,水龜黎
回復

52256112wts  可以領養 thx
係鑽紋龟
回復

回復

有興趣可以試下養吖,鑽紋龜同飼主互動度幾高,好為食,雖然角質化好嚴重,但已經唔係苗仔,唔難養嘅,又咁有緣份執到隻靚龜不過要保持水質良好同多曬太陽UVB
回復

提醒 ***(如果要找人領養 一定要搵個有愛心同信得過嘅)
回復

樓主你好,此龜喺【鑽紋龜】~ 好好養,牠與主人很互動,非常可愛的龜寶寶,珍惜你與牠的【緣分】
【鑽紋】~ 屬於深水龜,給牠們一個最少呎吋【魚缸 ~ 高20吋 × 長20吋】和 可以上岸的【平台】, 假如可以的話給一個【過濾器】
【鑽紋】~ 最重要喺注意【水質 ~ 因為很容易角質化】
                   平價醫治方法 ~ 首先消毒龜殼,使用【命脈聚纖酮     
                                              碘溶液 ~ 大概 $30以下】
                                              然後使用【SILVIRSULF Cream 15
                                              g ~ 大概 $40左右】揸有角質化的地
                                              方                                                   
                                              最後喺【乾養】~ 使用一個普通的盒
                                              盛載龜寶寶便可
                 【注意 ~ 每天浸水一小時,才消毒龜殼 - 揸藥 - 乾養,
                   直至完完全全沒有角質化為止】
                 【如果唔 OK,樓主你需要帶龜龜看醫生】

熱心幫助,但我覺得樓主吹水的.  發表於 2017-4-19 12:07
回復

係細花鑽紋
回復

鑽紋都有得執
回復

如果出售請聯絡!微信T741298390
回復

回復

路過支持下
回復

真好!有鑽紋汁,可能走失了……
回復

其實我是他主人,你玩夠再比返我吧
回復

鑽紋都執到
利害
回復

執到好野
回復

嘩 我好喜歡的鑽鑽
回復