香港龜友論壇

查看: 2894|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

新手養豹龜的问题

樓主
求高手解答
1.缸里面放唔放水盘好?有人話放水盘龜會爬进去屙屎又饮翻d水,會唔會造成肠胃炎。
2.我放灯的位置好唔好.里面是发热灯 上面是UVB
3.需唔需要装排气扇
4.自制的棚架可唔可以代替山洞
5.每天一餐油麦菜叶加M粮(一天喂幾多餐好?)
6.龜食完龜粮口周边都係龜粮的残渣,干晒,需唔需要清理同埋需唔需要饮水.
7.早上温度维持幾多度,夜晚温度维持幾多度.
8.有冇話幾時開咩灯.
9.需唔需要每天都朕水?
10.底材  粟米沙好?瓷砖好?
11.2隻大肯亚豹 2隻大東豹 3隻豹B  1隻红脚  1隻赫曼  (缸  24  18  12) 會唔會好碧.
              求大神解答,多谢。
回復

沙發
extremely 碧
回復

板凳
1.缸里面放唔放水盘好?有人話放水盘龜會爬进去屙屎又饮翻d水,會唔會造成肠胃炎。
答: 有龜B係度好易反車
2.我放灯的位置好唔好.里面是发热灯 上面是UVB
答: 我會調轉
3.需唔需要装排气扇
答:唔洗
4.自制的棚架可唔可以代替山洞
答:可
5.每天一餐油麦菜叶加M粮(一天喂幾多餐好?)
答:1
6.龜食完龜粮口周边都係龜粮的残渣,干晒,需唔需要清理同埋需唔需要饮水.
答: 唔洗
7.早上温度维持幾多度,夜晚温度维持幾多度.
答: 早 28-30, 夜26-28
8.有冇話幾時開咩灯.
答: 同人既日頭夜晚一樣
9.需唔需要每天都朕水?
答: 要, 放尿放屎+飲水
10.底材  粟米沙好?瓷砖好?
答: 如果要比分, 栗米沙係-1000000000分, 瓷砖係70分
11.2隻大肯亚豹 2隻大東豹 3隻豹B  1隻红脚  1隻赫曼  (缸  24  18  12) 會唔會好碧.
答:絕對會, 9隻龜, 一定要48寸, 歐美龜唔同好沙漠龜一齊養
回復

地板
1,絕對唔可以用栗米沙
2,要放水盤
3,盡量餵龜糧
回復

我愛爬蟲類 發表於 2017-3-27 12:12
1,絕對唔可以用栗米沙
2,要放水盤
3,盡量餵龜糧

點解要放水盤同龜糧既?
如果水盤邊太高既話, 龜苗好易反車WO
另外浸濕左既龜糧入面既水份其實仲多過菜, 食得多對腸胃都唔好WO
回復

名名0 發表於 2017-3-27 09:31
...

太感謝妳拉。仲想問下  濕度要幾多?。
回復

名名0 發表於 2017-3-27 09:31
...

太感謝你拉。仲想問下  濕度應該幾多
回復

伯伯 發表於 2017-3-27 16:15
太感謝你拉。仲想問下  濕度應該幾多

大概60-70
回復

太多龜了..
回復