香港龜友論壇

查看: 2774|回復: 5

龜便秘點做好?

因為兩隻龜一齊養既關係,最近先發現佢冇便便
依幾日浸左暖水都冇屙,曬太陽又冇屙

不過佢胃口好好,好驚佢唔屙會塞住晒..
餵zoomed幼糧,底甲8cm
平時水溫26-27度,浸29-30度水,佢浸個陣會踢屁股,但都係冇屙

回復

會唔會痾左食返你睇唔到?水龜吃大牌子龜糧的很少便秘喎。我之前試過餵過一餐三文魚就一日無便,第二日都正常返
回復

kwclau 發表於 2017-2-19 22:11
會唔會痾左食返你睇唔到?水龜吃大牌子龜糧的很少便秘喎。我之前試過餵過一餐三文魚就一日無便,第二日都正 ...

應該係真係冇屙啊,見佢成日係咁踢屁股

另一隻食啲偏門牌子既糧都有得屙,屙完仲要食返
回復

請問是否什麼龜?.....像上面師兄講,有可能會自己食返喎,畢竟你唔係24小時睇實佢
回復

火水. 發表於 2017-2-20 09:12
請問是否什麼龜?.....像上面師兄講,有可能會自己食返喎,畢竟你唔係24小時睇實佢 ...

係巴西龜黎
其實好幾次換水個陣佢地都啱啱醒,啲水都冇便便碎,跟住一醒冇耐另一隻就屙,然後就食
但依隻就冇見過佢屙不特止,仲要唔食便便

佢後腳啲肉開始擠出黎,應該 餵少啲 定 照返平時份量咁餵 直至佢有便便為止呢?
回復

有啦有啦,屙左一小塊便便出黎!!
係zoomed糧隻色
回復