香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: linyee0907
打印 上一主題 下一主題

求救!小豹問題 (文已爬)

linyee0907 發表於 2016-10-13 16:43
幾錢左右?邊度有得賣架?

70蚊左右, 元朗果間應該貴D
回復

目前最大問題是脫水,增加浸水次數,水中加reptoboost,用暖墊或暖燈維持水溫。有排便證明代謝仍在運作,龜若要休息就不要打攪。維持現時的底材和溫濕度,UVB燈唔得,要係浸水時曬太陽,或換一支好既UVB燈。不要將龜箱擺係冷氣房,夜晚唔好開熱燈照。如果出現龜殼變軟或變透明,馬上睇醫生,其實最好而家睇醫生。
回復

識睇龜既醫生唔多, 荃灣享和/土瓜灣動物醫院都OK
最好打去問下邊間有時間
回復

師兄你update個張圖白色個D好似系蟲來架,book左睇醫生未啊?
回復

iamnero 發表於 2016-10-13 17:39
目前最大問題是脫水,增加浸水次數,水中加reptoboost,用暖墊或暖燈維持水溫。有排便證明代謝仍在運作,龜 ...

個箱唔搬得   同埋冷氣一定會開 我會少D開架啦 THX你先
我都諗住帶佢去睇醫生
回復

Keithturtle 發表於 2016-10-13 19:22
識睇龜既醫生唔多, 荃灣享和/土瓜灣動物醫院都OK
最好打去問下邊間有時間

好 唔該曬
回復

walawala111 發表於 2016-10-13 23:25
師兄你update個張圖白色個D好似系蟲來架,book左睇醫生未啊?

我買左支A字頭既杜蟲藥同Z字頭眼藥水 諗住試左幾日先
因為我未得閒,佢宜家仲有食少少野,用左2日,隻眼好番好多,下星期如果仲係咁我就要攞假去睇醫生
回復

我見你都係養咗小豹十日,未必係小豹既問題,
何況你既唔係乒乓豹,有一定既抵抗力。
個人認為SETTING太熱太濕唔啱佢,試下改SETTING睇下啦。

(一)
而家既天氣唔太熱,晚上唔凍,係適溫。
即使係養盾臂,日夜都唔使加暖燈。
養小豹更加唔使,淨開UVB燈就得。

但你就話 "冷氣一定會開",開冷氣改變咗溫度。
其實而家既天氣唔太熱,家中應該唔使開冷氣,開風扇得嘛?
日唞你唔喺屋企,唔使開冷氣啦!?

將個龜箱放喺冇冷氣既地方,又或放龜箱既地方唔好開冷氣得嘛?
但你又話 "個箱唔搬得"喎,咁點算好呢?
呢啲唔使錢既方法你一句"唔得 "就BAN咗,點搞好呢?
為下小豹,再諗諗得嘛?

(二)
清晒啲底材,拎走門口嗰兩塊玻璃通風。
個底舖報紙。怕油墨就唔好舖,有屎就即刻執,有尿就即抹。
放一個山洞俾佢。

(三)
佢唔食野?定唔食你俾既糧?
放一碟牧草碎俾佢食,放低俾佢,等佢自己食唔好理佢。
要長放水碟/盤。

(四)
唔好騷擾佢晒多,遠距離觀察就好喇!

以上既方法都唔哂錢,希望你考慮下啦。
回復

如果你還是長開冷氣又冇合適位置去放置龜箱 我見以你唔好養陸龜比較好
(一個熱帶物種不能在太冷太干的環境下生存) 睇幾多次醫生都冇用
回復