香港龜友論壇

查看: 3282|回復: 28
打印 上一主題 下一主題

求救!小豹問題 (文已爬)

樓主
1)我個SETTING有冇問題?
通風唔夠~
2)我日日都幫佢浸水會唔會太多?一開頭水溫有38度 但去到最尾得32度左右
唔會
3)濕度果度會唔會太底OR太高?
唔會 
4)點先KEEP到濕?我成日有噴水,真係乾得好快,噴完水有73%左右,過一粒鐘就得番60-6
早一次晚一次就夠
5)隻龜會唔會有蟲? 但我佢D便便冇蟲的
咩龜都有蟲, 只係多同少
6)溫度又點先KEEP到T_T? 因為要成日開冷氣 唔開會好焗 夜晚冷點會去到24-27 熱點左係29左右 會唔會太低?
唔會
7)佢真係訓足全日 除左浸水,食野係會郁下之外 其他都係係個山洞度。。。
呢個一陣答
8)我黎緊星期四諗住去買左眼藥水先 定係直接去睇E生好?大概幾錢?
醫生保守少少都係600~800
9)我宜家可以暫時做D咩野令佢好番少少先?
換左個底材佢, 加返個抽氣
10) 底材有冇問題? 會唔會係因為底材太污糟? D泥我係5號發水開泥的

其實個人意見啦, 我唔鐘意用椰泥, 你試想一下, 你自己一個係29-30度, 55-75濕度既環境生活, 又無風, 又唔通爽, 我覺得真係除左訓教之外都無咩做到, 仲有椰泥好易有蟲同菌滋生, 當然, 豹B本身都係成日訓, 但係環境都係一個幾大既因素黎, KEEP溫你可以用一支勁D既燈, 係通風既情況下都KEEP到
回復

沙發
linyee0907 發表於 2016-10-12 13:57
去邊間較好?大概幾錢?

好多人講享和, 但係佢一年黎D價升得好癲, 去睇既BUDGET大概$1500連覆診
土瓜灣都有, 但係我就未去過
回復

板凳
linyee0907 發表於 2016-10-12 13:58
有冇好介紹? 紅土得唔得? 我想要保濕高d既 因為真係太易乾

我用ZOOMED爬蟲地墊, 早晚噴濕
回復

地板
linyee0907 發表於 2016-10-13 16:43
幾錢左右?邊度有得賣架?

70蚊左右, 元朗果間應該貴D
回復