香港龜友論壇

查看: 1444|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

超人SOS!

樓主
尋日買左隻盾b番屋企...正正常常...
但係我本身o個隻盾b唔知點解食一啖菜又掛住訓...龜糧食左一粒咁大把......(本身係好大食)
e家兩隻都排尿酸同埋便便...只係感覺上第一隻有d倦意...無咩活力咁....
如果新買一隻龜龜...又想佢同之前養開o既龜龜同埋一齊住...
有咩野要注意先可以令佢地融洽相處呢?請指教。
沙發
freemankapo 發表於 2011-9-26 09:01
尋日買左隻盾b番屋企...正正常常...
但係我本身o個隻盾b唔知點解食一啖菜又掛住訓...龜糧食左一粒咁大把... ...

可能是迫來天氣轉涼,留意溫度,浸水不要太耐,3~4分鐘好了
回復

板凳
回復 超人七號 的帖子

嗯嗯~等我今晚試下浸幾分鐘...睇下佢有無食多d先...thx
回復

地板
freemankapo 發表於 2011-9-26 10:48
回復 超人七號 的帖子

嗯嗯~等我今晚試下浸幾分鐘...睇下佢有無食多d先...thx ...

暖水33~35度,吃時一樣
回復

真係好感激超人...超人拯救左我隻龜龜....
佢o岩o岩真係好正常咁食左好多野...安落晒....

不過佢平時會o係水度排酸...
但今日浸得唔耐....唔見佢有排到...
佢會唔會積埋積埋o係體內?
回復

freemankapo 發表於 2011-9-26 18:24
真係好感激超人...超人拯救左我隻龜龜....
佢o岩o岩真係好正常咁食左好多野...安落晒....

不會每次也有酸的,浸水3~5分鐘後用牙刷按摩底板,可幫助排便和酸
回復

回復 超人七號 的帖子

嗯嗯..等我密切留意下佢地先....
另外...佢地個咀食完野就會青bb....日積月累慢慢變到黑黑地....
幫佢抹又縮頭....有咩野方法抹乾淨佢地個咀仔呢?
回復