香港龜友論壇

查看: 6168|回復: 19
打印 上一主題 下一主題

有關會員iris007之買龜事件

樓主
我家確實有兩隻豹苗之前生病,睇過醫生,但現已經好返, 現不同打針食藥, 唔知你點解有咁描寫, 另一頭龜七月中買回來,有腸胃炎但有食嘢現在隔離中, 亦沒有跟你家買回 來的豹龜同養.

其次,我不明你為何強調你店員多次叫我買隻正常排便便龜, 當時我見過有一隻即場排成型便便, 都見到有鮮綠色水便便係底材上, 當然講係選隻成型便便豹少啲擔心爆蟲腸胃炎,  但因為size比較細, 沒有選上, 我都問過 你店員呢批龜係店養左幾耐, 佢說龜龜在店已養左兩個月,我見 選那頭龜都活躍精神, size花都合意, 估計應該係養定健康, 但一離開上左巴土,即排白便便係紙巾上, 心就一沉.

你說"店長亦跟我說這個女人上年係佢店買左隻龜,睇左好耐,兩日後返來問可唔可以換。店長當時一口拒絕", 我之前從來沒去過爬店買過龜,  兩天後回去要求過換龜, 我不清楚你點解有個一年前咁嘅記碌, 定係從我跟店員對話 中我買過咩龜推測出來, 自己變左一個買龜要求換龜 常客, 除左你家買的豹龜,我一生人只直接跟爬店買過兩次陸龜, 另一豹龜就經龜友幫我買, 冇直接接觸過爬店買龜.

點解我唔想換星龜, 係因為5-7cm星龜跟原先的5-7cm豹龜同龜, 我隻豹龜爆蟲咁利害, 回來日日排白便, 不肯食嘢,  怕其他同養都大機會有事, 其他箱一係好細一係好大,  $650 換乾貨我根本用唔到, 因只有三隻小龜(2 隻4.5cm+1隻5.5cm),  最後你都拒絕我換星, 叫我拎走隻豹龜, 叫店員關門, 我真很氣憤, 話隻龜養左兩個月都咁, 話換 最後又拒絕換, 隻龜有問題是不爭事, 我點歪曲事實唱衰抺黑你, 我都做唔到.

我知你唔鍾意我係你店站咁耐選換龜, 換龜時我亦有問過你家店員 是否要 急住關門, 他話佢住附近唔緊要, 當日你不斷用電話跟店員說話, 冇同我直接對話, 後來我明白你一直睇住個CCTV錄影, 我上得呢個post都有心理準備.

如果我時間留我太耐睇 龜, 不過我有問過你店員, 無論如果你覺得我影响你做生意店員放工,我係呢度同你say sorry.

回復

沙發
法仙 發表於 2016-8-26 17:22
生口出門,應該冇得換,亦冇保用期,何況你自己揀,冇經驗可找朋友幫忙。 ...

唔係我出口跟店主要求換貨先。請理解。

回復

板凳
如果大家認為係我問題搞事,以後唔會係平台到再發言,多謝大家發言。
回復